Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι δεν βρίσκεται πια στην κατοικία του στο Άντεν

Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι δεν βρίσκεται πια στην κατοικία του στο Άντεν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δεν βρίσκεται πλέον στο κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας στο Άντεν στο οποίο είχε μεταφερθεί μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από το κίνημα των Χούτι νωρίτερα φέτος, ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πού ακριβώς βρίσκεται, δήλωσε απόψε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Βρισκόμασταν σε επαφή μαζί του νωρίτερα σήμερα», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. «Δεν βρίσκεται πλέον στην κατοικία του. Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω άλλες λεπτομέρειες από εδώ για το πού βρίσκεται», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας πως ο Χάντι αποχώρησε από την κατοικία αυτή οικειοθελώς.

Στο μεταξύ στο Άντεν, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν κατοίκους να λεηλατούν το κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας από όπου αναχώρησε ο Χάντι μερικές ώρες νωρίτερα.

Συνεργάτες του προέδρου της Υεμένης είπαν ότι ο Χάντι πήγε σε ένα άλλο προεδρικό παλάτι, στη συνοικία αλ Ταουάχι, στην άλλη άκρη της πόλης Άντεν, νωρίτερα το απόγευμα. Δεν είναι σαφές εάν παραμένει εκεί.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Υεμένης προειδοποίησε σήμερα ότι “η πτώση του Άντεν στα χέρια των Χούτι θα σημάνει την έναρξη ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου”, καθώς οι σιίτες αντάρτες απειλούν πλέον να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το προπύργιο του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν προειδοποίησε επίσης εναντίον της “κυριαρχίας του Ιράν σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο”.

Ο Γιασίν έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου μία ημέρα πριν από τη σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που αποτελεί το προοίμιο της ετήσιας Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, που αναμένεται να γίνει το Σάββατο.

Ο Γιασίν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι προτίθεται να ζητήσει κατά τη σύνοδο αυτή των ΥΠΕΞ να υπάρξει άμεση αραβική “στρατιωτική” επέμβαση στη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή