Συνωμοσία κατά της Μόσχας καταγγέλλει ο Πούτιν

Συνωμοσία κατά της Μόσχας καταγγέλλει ο Πούτιν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες δυνάμεις του Δυτικού κόσμου επιδιώκουν «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2016 και του 2018, με πολιορκητικό κριό ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), διαδόχου τής επί σοβιετικής εποχής KGB, από την οποία προέρχεται και ο ίδιος.

«Οι προσπάθειες Δυτικών μυστικών υπηρεσιών να χρησιμοποιήσουν (ρωσικές) ΜΚΟ και άλλες, μη πολιτικές οργανώσεις προς ίδιον όφελος, κυρίως με τη δυσφήμηση των αρχών και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Ρωσία, δεν έχουν τερματισθεί», δήλωσε ο Πούτιν, για να προσθέσει: «Εχουν προγραμματισθεί συγκεκριμένες δράσεις στην πορεία προς τις (βουλευτικές) εκλογές του 2016 και (τις προεδρικές) του 2018». Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι η κυβέρνησή του «δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις ή να υποταχθεί» στις πιέσεις που δέχεται και ότι «ουδείς κατόρθωσε να εκφοβίσει ή να πιέσει τη χώρα μας, ούτε θα το κατορθώσει στο μέλλον».

Την περίοδο 2011-2012, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες ωστόσο εκτονώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση, η οποία δεν φαίνεται, προς το παρόν, ικανή να θέσει σοβαρή απειλή για την πολιτική κυριαρχία του Ρώσου προέδρου. Το 2012, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που εντείνει τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης στις ρωσικές ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και αντιπολιτεύονται το Κρεμλίνο. Τα μέτρα ελέγχου εντάθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με ιδιαίτερο στόχο τις ρωσικές ΜΚΟ, οι οποίες απορρίπτουν την υποστήριξη της Μόσχας στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι επιθυμεί πάντα «να ακούει εποικοδομητική κριτική για τις κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις», όχι όμως «από εκείνους που παίρνουν εντολές από το εξωτερικό». Δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τη μυστική υπηρεσία για την αναχαίτιση των δραστηριοτήτων «περισσοτέρων των 300 ξένων πρακτόρων», τονίζοντας τη σημασία να ενταθούν οι δραστηριότητες για την προστασία των κρατικών, αμυντικών μυστικών.

Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν από το Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του βουλευτή Ιλια Πονομαριόφ, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία. Αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 2014, ο Πονομαριόφ ήταν ο μόνος Ρώσος βουλευτής που ψήφισε εναντίον της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τέλος, εθνικιστές κατέστρεψαν το αυτοσχέδιο μνημείο του Μπορίς Νεμτσόφ, προβεβλημένης προσωπικότητας της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δολοφονήθηκε, υπό ανεξιχνίαστες ακόμη συνθήκες, στις 27/2 στο κέντρο της Μόσχας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή