Διχάζει η υποψηφιότητα Κρουζ

Διχάζει η υποψηφιότητα Κρουζ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόκειται για τον πρώτο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που εκδηλώνει τέτοιες φιλοδοξίες.

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του μετανάστη πατέρα του, την οποία συνδύασε με αυτή των ιδρυτών του έθνους, και μίλησε για τη δική του πίστη στην «αμερικανική υπόσχεση».

«Σήμερα ανακοινώνω ότι θα θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κρουζ, μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστημίου Λίμπερτι. «Είναι μια στιγμή αλήθειας, ελευθερίας, μια στιγμή να αναμορφώσουμε το σύνταγμα των ΗΠΑ».

Ο Κρουζ, ο οποίος εξελέγη γερουσιαστής για πρώτη φορά στις περασμένες εκλογές, θεωρείται από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκράτες ως διχαστική προσωπικότητα. Αντιθέτως, πολλοί συντηρητικοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν πραγματικό «ήρωα της αλήθειας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κάλεσε το κοινό «να φανταστεί έναν πρόεδρο» ο οποίος θα καταργήσει το IRS (τις φορολογικές αρχές), θα βάλει τέλος στην υγειονομική μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα και θα υπερασπιστεί την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και του γάμου».

Στην πραγματικότητα, ο Κρουζ προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ο υποψήφιος που θα εκπληρώσει επιθυμίες και προσδοκίες της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στην ομιλία του θέλει να αποδείξει ότι δεν κρύβει σκελετούς στο ντουλάπι, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στους γονείς του, χωρίς να κρύψει τα προβλήματα αλκοολισμού που αντιμετώπιζαν αλλά και τις μεταξύ τους άσχημες σχέσεις.

Βασικό του μειονέκτημα, όπως τονίζει ο Φρανκ Λουτζ, δημοσκόπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι η σχέση του με τους άλλους Ρεπουμπλικανούς. «Οι συνάδελφοί του δεν τον συμπαθούν. Ομολογουμένως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όταν οι συνάδελφοί σου δεν σε υποστηρίζουν. Στην ουσία, πρόκειται για ένα “κρυφό μήνυμα” ότι κάτι δεν πάει καλά».

Πολλές από τις θέσεις του Κρούζ θυμίζουν το κίνημα «Tea Party», που τον βοήθησε να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του ως γερουσιαστής. Ζήτησε την κατάργηση των φορολογικών αρχών (IRS), αστειευόμενος ότι τους άνεργους εφοριακούς θα τους στείλει να εργαστούν ως συνοριοφύλακες. Ταυτόχρονα αρνείται την επιστημονική απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και κηρύττει τον οικονομικό λαϊκισμό, καταγγέλλοντας την εισοδηματική ανισότητα και μιλώντας περί «δύο Αμερικών», όπως ο πρώην γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Εντουαρντς.

Aπό την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τη Γερουσία, ο Κρουζ αγνόησε ή και πολέμησε το κομματικό κατεστημένο. Πολλοί τον κατηγορούν ως δημαγωγό. Πολλές φορές, όταν μιλάει, θυμίζει ιερέα που κηρύττει, ενώ συχνά διαδραματίζει τον ρόλο πολιτικού φλογοβόλου. Προφανώς λατρεύει τους θεατρινισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η διάρκειας 21 ωρών ομιλία του στη Γερουσία το 2013, κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και περίθαλψης, κατέληξε στην εκτόξευση ύβρεων εναντίον συναδέλφων του. Παρομοίασε, μάλιστα, τον αγώνα του εναντίον των μεταρρυθμίσεων του προέδρου Ομπάμα με τις προσπάθειες όσων αντιστάθηκαν στον ναζισμό, έβαλαν τελεία στον Ψυχρό Πόλεμο ή ξεκίνησαν την επανάσταση της Ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή