Το προφίλ των ψηφοφόρων του Ν. Φάρατζ

Το προφίλ των ψηφοφόρων του Ν. Φάρατζ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προφίλ διαφορετικό από το αναμενόμενο σκιαγραφεί για τους ψηφοφόρους του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) η τελευταία έρευνα για τις κοινωνικές τάσεις στη Βρετανία.

Οι ψηφοφόροι του UKIP επιδεικνύουν αντικρουόμενα χαρακτηριστικά, με απαντήσεις που τους τοποθετούν πιο κοντά στους ψηφοφόρους των Εργατικών και άλλες που τους τοποθετούν δεξιότερα από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Με τη φράση «ο νόμος είναι διαφορετικός για τους φτωχούς και διαφορετικός για τους πλούσιους», συμφωνεί το 76% των ψηφοφόρων του UKIP, όπως και το 71% των ψηφοφόρων των Εργατικών, αντί μόλις 39% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του UKIP που συμφωνούν με τον γάμο ομοφύλων είναι περισσότεροι από αυτούς που διαφωνούν. Αντιθέτως, πιο παραδοσιακοί, και σύμφωνοι με αυτό που θα περίμενε κανείς από όσους ψηφίζουν ένα τέτοιο κόμμα, εμφανίζονται στο θέμα του παραδοσιακού γάμου. Σχεδόν ένας στους δύο υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά πρέπει πρώτα να παντρευτούν.

Εκεί που ξεφεύγουν αισθητά από τις απόψεις του γενικού πληθυσμού είναι στο θέμα της θανατικής ποινής. Σχεδόν 75% των ψηφοφόρων του UKIP πιστεύουν ότι «για κάποια εγκλήματα, η πιο κατάλληλη ποινή είναι η θανατική ποινή», ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται μόνο το 50% του γενικού πληθυσμού.

Ερευνα που είχε γίνει τον Ιανουάριο για λογαριασμό της εφημερίδας Mirror είχε δείξει ότι το 59% επιθυμεί, εφόσον το UKIP εκλέξει βουλευτές στις εκλογές του Μαΐου, να συγκυβερνήσει με τους Συντηρητικούς.

Παρ’ όλ’ αυτά, κοινωνικά ζητήματα που δεν απασχολούν ιδιαιτέρως τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών, όπως η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αγγίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του UKIP, οι οποίοι σε ποσοστό 92% θεωρούν ότι το σύστημα υγείας περνάει κρίση, και μάλιστα το 41% αποδίδει την κρίση αυτή στις ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης.

Οπως υποψιάζεται κανείς από τη ρητορική του Νάιτζελ Φάρατζ, το σημαντικότερο ζήτημα στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων του UKIP είναι το μεταναστευτικό (48%) με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ζήτημα, που είναι το κόστος ζωής (18%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή