ΚΟΣΜΟΣ

Δεν επήλθε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

den-epilthe-symfonia-gia-to-pyriniko-programma-toy-iran-2075925

Καμία συμφωνία δεν επετεύχθη στις στις διαπραγματεύσεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως τόνισε στο Reuters διπλωμάτης που έλαβε μέρος στις συζητήσεις.

Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.

«Κάτι τέτοιο είναι αναληθές», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Συμβούλιο με την Ομάδα Εθνικής Ασφάλειας ο Ομπάμα

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάγκασε τον Μπαράκ Ομπάμα να καλέσει έκτακτο συμβούλιο με την ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τις συζητήσεις στη Λωζάνη οι οποίες θα συνεχιστούν και την Τετάρτη.

Σε ανακοίνωση για το θέμα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν, τόνισε πως «ο πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη της ομάδας του εθνικής ασφαλείας με θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Τζον Κέρι και Ενέργειας 'Ερνεστ Μονίζ, καθώς και από άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη».
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα να περιβάλλεται από συμβούλους, κατά τα φαινόμενα στην "αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων" του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο υπόγειο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, να συνομιλεί μέσω των οθονών με τους Κέρι και Μονίζ που βρίσκονται στη Λωζάνη.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των 6 παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και τα μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στις διαπραγματεύσεις έληξε το βράδυ της 31ης Μαρτίου. Ωστόσο αρκετές αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν και σήμερα σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν τα τελευταία προβλήματα.