ΚΟΣΜΟΣ

Για υποκρισία και κυνισμό κατηγορεί το Ισραήλ τους Παλαιστινίους

gia-ypokrisia-kai-kynismo-katigorei-to-israil-toys-palaistinioys-2076111

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Το Ισραήλ κατήγγειλε χθες την ένταξη της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «πολιτική και κυνική», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Η απόφαση των Παλαιστινίων να ενταχθούν στο ΔΠΔ προκειμένου να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες εναντίον του Ισραήλ είναι πολιτική, κυνική και υποκριτική» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Παλαιστίνη έγινε επισήμως χθες μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με την ελπίδα ότι θα διωχθούν μέλη της ισραηλινής ηγεσίας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα συνδεόμενα με την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. «Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που συνδέεται με τη δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία διαπράττει εγκλήματα πολέμου (…), είναι η τελευταία που μπορεί να απειλήσει με διώξεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Οι μονομερείς παλαιστινιακές ενέργειες, με πρώτη την ένταξη στο ΔΠΔ, αποτελούν παραβιάσεις των αρχών που έχουν οριστεί μεταξύ των δύο πλευρών με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της παλαιστινιοϊσραηλινής διαμάχης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Παλαιστινιακή Αρχή θα καταβάλει και τον Απρίλιο μέρος της μισθοδοσίας στους περισσότερους υπαλλήλους της, καθώς το Ισραήλ δεν απέδωσε, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει για λογαριασμό των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ άρχισε τον Δεκέμβριο να παρακρατεί ένα ποσό, ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, από τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα, σε αντίποινα διότι οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Υστερα από διεθνείς πιέσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να καταβάλει τα χρήματα, κάνοντας την αρχή με το ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρώτα παρακρατήσει τα ποσά που οι Παλαιστίνιοι χρωστάνε στο Ισραήλ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που τους παρέχει. Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα και ως εκ τούτου οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα πληρωθούν μεν σήμερα, αλλά θα λάβουν μόνο το 60% του μισθού τους.