Λάβρος ο Μπλερ κατά επανεκλογής του Κάμερον

Λάβρος ο Μπλερ κατά επανεκλογής του Κάμερον

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, προειδοποίησε χθες για τους κινδύνους που θα ενείχε για τη Βρετανία μια δεύτερη θητεία των Συντηρητικών στην εξουσία.

Ο Μπλερ παρενέβη υπέρ του υποψηφίου των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, παρά το γεγονός ότι ο Μίλιμπαντ θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό «βαρίδι» για το κόμμα του.

«Σκεφτείτε το χάος που θα προκαλούσε η πιθανότητα, πολύ περισσότερο η πραγματικότητα, μιας βρετανικής εξόδου από την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Μπλερ σε ομιλία του στην παλιά του εκλογική περιφέρεια, το Σέτζφιλντ. «Θέσεις εργασίας που είναι ασφαλείς, ξαφνικά θα γίνονταν ανασφαλείς. Επενδυτικές αποφάσεις θα έπαιρναν αναβολή ή θα ακυρώνονταν. Το φάσμα του απρόβλεπτου θα πλανάτο πάνω από τη βρετανική οικονομία». Ο επί δεκαετία πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να φύγουν από την Ε.Ε., ο επιχειρηματικός κόσμος θα βρεθεί στην πιο αβέβαιη περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα υπάρξει σημαντική αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο τις παραμονές του δημοψηφίσματος, αν όμως το δημοψήφισμα δείξει έξοδο, τότε θα πρόκειται για περίοδο οξύτερης ανησυχίας, ανασχεδιασμού και αστάθειας από τον πόλεμο» τόνισε ο Μπλερ.

Δημοψήφισμα

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση επανεκλογής του, θα επαναδιαπραγματευθεί τη θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε. και θα θέσει το αποτέλεσμα στην κρίση του βρετανικού λαού με δημοψήφισμα. Ως απώτατο χρονικό ορίζοντα του δημοψηφίσματος έχει θέσει το 2017.

«Ο εθνικισμός είναι πολύ ισχυρό συναίσθημα» είπε ο Μπλερ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου για την απόσχιση της Σκωτίας, το οποίο είχε προξενήσει πανικό στο Γουέστμινστερ. «Αν το τζίνι βγει απ’ το μπουκάλι, είναι άθλος του Ηρακλέους το να ξαναμπεί. Η λογική μόνο δεν επαρκεί. Το δημοψήφισμα για την Ευρώπη ενέχει τους ίδιους ακριβώς κινδύνους».

Ο Μπλερ υποστήριξε ότι το σχέδιο του Κάμερον είναι μια «παραχώρηση» προς τη δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών, ώστε να ανακτήσει τις ψήφους του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ. «Υποκλίνεται στον ακραίο αντιευρωπαϊσμό κάποιων μέσων ενημέρωσης, τζογάροντας με απολύτως απαράδεκτο τρόπο με το μέλλον της χώρας», συνέχισε ο Μπλερ.

Ο 61χρονος Μπλερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1997 ώς το 2007, έχει αποσυρθεί από την πολιτική και εξαργυρώνει την εμπειρία του, κάνοντας ομιλίες και διαλέξεις.

Η στάση του Μίλιμπαντ

Ο Μίλιμπαντ έχει αποστασιοποιηθεί από την περίοδο Μπλερ, ενώ μεγάλη μερίδα του Εργατικού Κόμματος δεν συγχωρεί στον Μπλερ το γεγονός ότι κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.

Ερωτηθείς αν υποστηρίζει τον Μίλιμπαντ, ο Μπλερ απάντησε «100%». «Θέλω να σχηματίσουν οι Εργατικοί, υπό την ηγεσία του Εντ, την κυβέρνηση της χώρας στις 8 Μαΐου. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε». Η ομιλία στο Σέτζφιλντ ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες ο Μπλερ θα επιχειρήσει να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Εντ Μίλιμπαντ.

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η τελευταία σύνοψη δημοσκοπήσεων από το BBC δίνει 34% στους συντηρητικούς, 33% στους Εργατικούς και 13% στο UKIP.

«Νομίζω ότι ο Τόνι Μπλερ κάνει λάθος» απάντησε ο Κάμερον σε προεκλογική εκδήλωση στο Μπέλφαστ. «Εγώ θέλω αλλαγές στην Ευρώπη, αλλά, σε αντίθεση με τον Τόνι Μπλερ, εμπιστεύομαι την κρίση του λαού σε ένα δημοψήφισμα», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή