Ενοχος ο τρομοκράτης του Διεθνούς Μαραθωνίου

Ενοχος ο τρομοκράτης του Διεθνούς Μαραθωνίου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά το μακελειό στον διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης –τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους μετά την 11η Σεπτεμβρίου–, ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος αντιμετωπίζει την ισόβια κάθειρξη ή τη θανατική ποινή.

Ο 21χρονος Τζοχάρ και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ταμερλάν, αμφότεροι τσετσενικής καταγωγής, οργάνωσαν την επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες, πάνω στη γραμμή τερματισμού του διεθνούς Μαραθωνίου, στις 15/4/2013, όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, που κράτησε ένα μήνα. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός οκτάχρονου παιδιού, και τον τραυματισμό άλλων 264, εκ των οποίων 17 υπέστησαν ακρωτηριασμό. Ο 26χρονος, τότε, Ταμερλάν σκοτώθηκε όταν τα δύο αδέλφια ενεπλάκησαν σε ένοπλη σύγκρουση με αστυνομικούς, στις 19/4, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και 16 άλλοι τραυματίστηκαν κατά την περιπετειώδη καταδίωξη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης παραδέχθηκαν την ενοχή του εντολέα τους. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για τα 30 αδικήματα που τον βάρυναν.

Την προσεχή εβδομάδα, το ίδιο δικαστήριο θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον καταλογισμό της ποινής, που δεν θα είναι άλλος παρά ισόβια κάθειρξη ή καταδίκη σε θάνατο. Η συνήγορος υπεράσπισης, Τζούντιθ Κλαρκ, υποστήριξε ότι ο Ταμερλάν παρέσυρε τον μικρότερο αδελφό του, σε μια προφανή προσπάθεια να του σώσει τη ζωή.

Στη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελικές αρχές παρουσίασαν ευρήματα από το διαμέρισμα και τον υπολογιστή του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, όπως κείμενα τζιχαντιστών και εγχειρίδιο της Αλ Κάιντα περί κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή