ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση χιλιάδων μεταναστών από τις ιταλικές Αρχές στα ανοιχτά της Λιβύης

Διάσωση χιλιάδων μεταναστών από τις ιταλικές Αρχές στα ανοιχτά της Λιβύης

Σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και εμπορικά σκάφη διέσωσαν περίπου 1.000 μετανάστες που επέβαιναν σε τρεις υπερφορτωμένες βάρκες σε απόσταση 30 μιλίων από τις ακτές της Λιβύης και εντόπισαν μέσα σε αυτές το πτώμα ενός άνδρα, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Οι μετανάστες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου μέσω δορυφορικού τηλεφώνου την Παρασκευή και μεταφέρθηκαν σε λιμάνια της Σικελίας, πρόσθεσε η ακτοφυλακή χωρίς να αναφερθεί στις εθνικότητές τους.

Στην επιχείρηση διάσωσης της Παρασκευής έλαβαν μέρος τρία σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και της ακτοφυλακής και τρία εμπορικά πλοία.

Πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πραγματοποιούν συχνά το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη στη Σικελία προκειμένου να εισέλθουν σε χώρα της ΕΕ.

Εκτιμάται ότι περίπου 3.500 πνίγηκαν τον περασμένο χρόνο, ενώ περισσότεροι από 170.000 μετανάστες έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία.

Τουλάχιστον 480 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου κατά τους τρεις πρώτους μήνες φέτος σε σύγκριση με λιγότερους από 50 την ίδια εποχή πέρυσι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Περίπου 1.500 άνθρωποι περισυνελέγησαν από πέντε βάρκες κοντά στις λιβυκές ακτές την περασμένη εβδομάδα.