Η Αγκυρα κατηγορεί το Ευρωκοινοβούλιο για ρατσισμό

Η Αγκυρα κατηγορεί το Ευρωκοινοβούλιο για ρατσισμό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ως έξαρση του ρατσισμού στην Ευρώπη χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η ανακοίνωση αδιαφορεί για τα δεινά των μουσουλμάνων Τούρκων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα μπορούσε να πυροδοτήσει το μίσος σε βάρος άλλων μη χριστιανικών θρησκευτικών ομάδων. Υπενθυμίζεται πως το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη κείμενο που καλεί την Τουρκία να εκμεταλλευτεί την 100ή επέτειο από την τραγωδία του 1915 για να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία και να συνδράμει στη συμφιλίωση των δύο λαών. «Το ζήτημα δεν είναι πλέον διμερές μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας. Αντανακλά τον ρατσισμό στην Ευρώπη», επέμεινε. Αναφερόμενος στην παρουσία εθνικιστών και ακροδεξιών οργανώσεων στην Ευρωβουλή, τόνισε πως «όλες οι περιθωριακές ομάδες στην Ευρώπη κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο». «Τούρκοι και Αρμένιοι ζουν μαζί 1.000 έτη. Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Αρμενία, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστούν τα δεινά των Τούρκων. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τον πόνο, αλλά δεν θα υποκύψουμε», κατέληξε. Από την άλλη, ο Γιουσούφ Καπλάν, σχολιαστής της φιλοκυβερνητικής «Γιενί Σαφάκ», έγραψε ότι οι δηλώσεις του Πάπα και το ψήφισμα της Ευρωβουλής ισοδυναμούν με ακήρυχτες «πολεμικές, διπλωματικές σταυροφορίες» σε βάρος της Τουρκίας.

Στη Γερμανία, πονοκέφαλο προκαλεί η χρήση του όρου «γενοκτονία», που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας. Ενόψει της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για την 100ή επέτειο, δύο βουλευτές, ένας Χριστιανοδημοκράτης κι ένας Σοσιαλδημοκράτης, μίλησαν για «γενοκτονία», όμως στο σχετικό κείμενο που κατέληξε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών η επίμαχη λέξη είχε εξαφανιστεί. Ο ηγέτης των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, Τσεμ Οζντεμίρ, κατηγόρησε τον συνασπισμό για εξευμενισμό του Ερντογάν. «Είναι επονείδιστη» η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των μεγάλων κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό, κατήγγειλε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Στουτγάρδης. Τη χρήση της λέξης «γενοκτονία» ζήτησε επίσης το Κόμμα της Αριστεράς, αλλά και μεμονωμένες φωνές στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως επιθυμεί την επεξεργασία της Ιστορίας, αλλά δεν θέλει να προκαταλάβει τον διάλογο, εισάγοντας φορτισμένες έννοιες. Το επιχείρημά τους είναι ότι ενόψει των εκλογών του Ιουνίου δεν θα ήθελε η Γερμανία να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη χώρα και να ενισχύσει τις αντιδυτικές δυνάμεις στην Τουρκία.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Γκότσλιχ, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο με θέμα τη συνενοχή της Γερμανίας στη γενοκτονία των Αρμενίων και ζει μόνιμα στην Πόλη, μιλώντας στο Spiegel Online, ανέφερε ότι «οι Γερμανοί υπεύθυνοι δεν επέτρεψαν απλά διά της απάθειας να συμβεί η γενοκτονία, αλλά την κάλυψαν, προστάτευσαν τους θύτες και εν τέλει την κατέστησαν δυνατή μέσω αυτής της στήριξης προς τους Τούρκους συμμάχους τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή