Σήμα κινδύνου από σκάφος με 300 μετανάστες στην Μεσόγειο

Σήμα κινδύνου από σκάφος με 300 μετανάστες στην Μεσόγειο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε σήμα κινδύνου από σκάφος που μετέφερε 300 μετανάστες στην Μεσόγειο, οι 20 από τους οποίους θεωρούνται ήδη νεκροί

«Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Ρώμη μόλις έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα πλοίο που βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Ο άνθρωπος που έκανε την έκκληση δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιβαίνουν στο πλοίο του, το οποίο βυθίζεται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Joel Millman.

Ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι υπάρχουν τρία πλοία που μεταφέρουν μετανάστες δίπλα δίπλα στη Μεσόγειο, όμως πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποια ύδατα πλέουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον οργανισμό, το λιμενικό «δεν διαθέτει τα μέσα για να τους διασώσει αυτή τη στιγμή», καθώς υπάρχει έλλειψη πόρων εξαιτίας της βύθισης ενός άλλου πλοίου νωρίς χθες Κυριακή στα ανοικτά της Λιβύης, από το ναυάγιο του οποίου αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι.

«Το λιμενικό είναι πιθανό να προσπαθήσει να στείλει εμπορικά πλοία» προς το σημείο όπου βρίσκεται το πλοιάριο που βυθίζεται. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, διότι, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, κάποια εμπορικά πλοία «δεν επιθυμούν να συνεργαστούν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του δήλωσε ότι η Ιταλία και η Μάλτα εργάζονται για τη διάσωση δύο πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν στη Μεσόγειο.

Ανέφερε μάλιστα ότι ένα από τα δύο πλοιάρια που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι ένα φουσκωτό και βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λιβύης με 100-150 ανθρώπους, ενώ στην άλλη μεγαλύτερη βάρκα επιβαίνουν περίπου 300, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση που είχε απευθύνει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σχετικά με τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Εξάλλου ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δεν τίθεται προς το παρόν υπό συζήτηση στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης στο πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου είναι να εμποδιστούν οι διακινητές.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών από το άλλο ναυάγιο που σημειώθηκε χθες Κυριακή το πρωί στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ενδέχεται να φτάνει τους 900, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή