Νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιτζί

Νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιτζί

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια μετά την πτώση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι Τουρκοκύπριοι γυρίζουν σελίδα και εκλέγουν νέο ηγέτη. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναλαμβάνει τα ηνία της κοινότητας του σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (ώρα 19.55), με καταμετρημένους «ψήφους» από τα 678 εκ των 691 «εκλογικών κέντρων», τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρω των «προεδρικών εκλογών» έχουν ως εξής:

Μουσταφά Ακιντζί: 60,38%

Ντερβίς Έρογλου: 39,62%

Το ποσοστό συμμετοχής στην σημερινή «εκλογική» αναμέτρηση είναι 64,15%. Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή σημειώνεται μικρή άνοδο στο ποσοστό της συμμετοχής. Ωστόσο, παρά την εντατική εκστρατεία του στρατοπέδου του κ. Έρογλου, πολλοί Τουρκοκύπριοι επιλέγουν την αποχή από την διαδικασία της ανάδειξης του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του κ. Ακιντζί έχουν αρχίσει ήδη. Από την Αμμόχωστο μέχρι την Λευκωσία και την Κερύνεια, χιλιάδες οπαδοί βρίσκονται στους δρόμους και πανηγυρίζουν την μεγάλη νίκη.

Στο στρατόπεδο της Δεξιάς επικρατεί σιωπή και λύπη. Τα στελέχη της ηγεσίας των Δεξιών κομμάτων καταβάλλουν προσπάθειες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ο κύκλος του κ. Έρογλου εξακολουθεί να εκφράζει εκνευρισμό με το σκεπτικό ότι διάφορες μερίδες της Δεξιάς δεν υποστήριξαν την «υποψηφιότητα» του απερχόμενου ηγέτη της κοινότητας.

Στον δεύτερο γύρω των «εκλογών» υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη δημοσιογραφική κάλυψη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τον ξένο τύπο. Το αποτέλεσμα των «εκλογών» μεταδίδεται με έκτακτα δελτία από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας;

Ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας κατάγεται από την Λεμεσό. Την δεκαετία 80’ «εκλέχθηκε» στο αξίωμα του «δημάρχου της Λευκωσίας» με την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής Αριστεράς. Ξεχώρισε με την υποστήριξη, την οποία παρείχε στο σχέδιο του κοινού αποχετευτικού συστήματος της Λευκωσίας. Υπήρξε πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Σήμερα, το εν λόγω κόμμα συνεχίζεται την διαδρομή του στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ως Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Μέχρι το 2015 συμμετείχε σε διάφορες «εκλογές» δίχως να σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία. Αυτή η εικόνα άλλαξε στις πρόσφατες «δημοτικές εκλογές». Η «εκλογή» του Μεχμέτ Χαρμαντζί στο αξίωμα του «δημάρχου της Λευκωσίας» άλλαξε τα δεδομένα για την πολιτική ζωή του κ. Ακιντζί. Εκείνη την περίοδο λήφθηκε η τελική απόφαση για συμμετοχή στις «προεδρικές εκλογές» του 2015. Στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης συμμετείχε ως «outsider». Ωστόσο, εξαιτίας της μεγάλης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, την οποία βιώνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο κ. Ακιντζί κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρω της αναμέτρησης. Στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί αποδίδει σημασία στον δικοινοτικό διάλογο και δίνει έμφαση στην εμπλοκή του λαού στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου στους κατοίκους της γιατί πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει ένδειξη καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού. Σε πρόσφατη ομιλία του επεσήμανε ότι με τη λύση του Κυπριακού, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή