Ερευνα για ποσά 2,2 εκατ. ευρώ του Ζαν – Μαρί Λεπέν

Ερευνα για ποσά 2,2 εκατ. ευρώ του Ζαν – Μαρί Λεπέν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η υπεράσπιση της «Γαλλίας πάνω από όλα» από τον Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν προεκτείνεται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους οποίους είναι προτιμότερος ένας συνδυασμός από Βρετανικές Παρθένους Νήσους, Μπαχάμες και Ελβετία. Αυτή την υπόθεση ερευνά η οικονομική εισαγγελία του Παρισιού, η οποία έλαβε από την οικονομική αστυνομία στοιχεία για κρυφά περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ερευνητική διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι ο ιδιοκτήτης καταπιστεύματος που διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 2,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 εκατ. σε μορφή ράβδων χρυσού.

Οπως συνηθίζεται σε περίπτωση που οι πραγματικοί ιδιοκτήτες επιθυμούν να κρύψουν τα ίχνη τους, το καταπίστευμα (trust), που διαχειριζόταν η ελβετική τράπεζα HSBC εμφανιζόταν να εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Τον Μάιο του 2014, το καταπίστευμα μεταφέρθηκε από την τράπεζα HSBC στην τράπεζα CBH και η έδρα του μεταφέρθηκε στις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο άνθρωπος που εμφανίζεται ως υπεύθυνος κατά τον νόμο είναι ο Ζεράλ Ζερέν, γνωστός και ως «θαλαμηπόλος του Λεπέν». Σε ανύποπτο χρόνο ο Ζερέν έχει διευκρινίσει ότι ο ρόλος του είναι να ασχολείται «με συνήθεις εργασίες, όχι οικιακής φύσης».

Ερωτηθείς από τη Μediapart, ο Ζερέν αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τον λογαριασμό, ενώ ο Ζαν-Μαρί Λεπέν προτίμησε να μη σχολιάσει το δημοσίευμα. Ενδεχόμενη δικαστική επιβεβαίωση των στοιχείων της οικονομικής αστυνομίας Tracfin, θα αποτελέσει πλήγμα για τη ρητορική κατά των ελίτ και κατά της διαφθοράς που σε τακτά διαστήματα χρησιμοποιεί ο Λεπέν.

Η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» αναφέρει ότι η υπόθεση έρχεται να προστεθεί «σε πλειάδα οικονομικών υποθέσεων που απειλούν αυτή τη στιγμή το Εθνικό Μέτωπο». Πρώτη είναι η έρευνα από την εισαγγελία του Παρισιού για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τον κομματικό σχηματισμό Jeanne, ο οποίος συνδέεται με το Εθνικό Μέτωπο και διοικείται από συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν. Μεταξύ των έξι ατόμων των οποίων η συμμετοχή στην υπόθεση ερευνάται, περιλαμβάνεται και ο ταμίας του Εθνικού Μετώπου. Αλλη έρευνα αφορά βοηθούς ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι φέρονται να εργάζονταν αποκλειστικά για λογαριασμό του κόμματος στο Παρίσι, ενώ πληρώνονταν για να ασχολούνται με την ευρωομάδα του κόμματος. Επίσης, στις αρχές Απριλίου, η σοσιαλιστική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να ανοίξει έρευνα για τα δάνεια που έλαβε το Εθνικό Μέτωπο το 2014 από τη Ρωσία.

Ο 86χρονος ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου έχει έρθει πρόσφατα σε σύγκρουση με την κόρη του Μαρίν Λεπέν, η οποία επιχειρεί να στρέψει το κόμμα μακριά από τον ανοικτά ρατσιστικό λόγο του πατέρα της. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του στο δίκτυο Europe 1, η Μαρίν Λεπέν αποφάσισε να του επιβάλει επικοινωνιακή σιγή.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν την αγνόησε και ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει στους συγκεντρωμένους στην πορεία της 1ης Μαΐου. Από το 1988, χρονολογία της πρώτης του εκλογικής ανόδου, ο Λεπέν γιορτάζει την «ημέρα της Ζαν Ντ’ Αρκ» (8 Μαΐου) την Πρωτομαγιά. Ετσι και φέτος, παράλληλα με τους εορτασμούς της εργατικής πρωτομαγιάς από κόμματα και συνδικάτα, οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου θα πραγματοποιήσουν πορεία που θα περάσει μπροστά από το άγαλμα της Ζαν Ντ’ Αρκ και θα καταλήξει στην πλατεία της Οπερας. Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος σκοπεύει να μιλήσει στο τέλος της πορείας, αν και τρεις ημέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου του κόμματος με αντικείμενο τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή