Ιταλία: Προς ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος

Ιταλία: Προς ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του νέου εκλογικού νόμου στην Ιταλία. Σε επιστολή του προς τα μέλη και τους βουλευτές του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης τους, θεωρώντας ότι η υπερψήφιση του εν λόγω νόμου αποτελεί «θέμα αξιοπρέπειας».

Η βουλή καλείται από σήμερα να προχωρήσει στην έγκριση της μεταρρύθμισης και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Όμως η αριστερή πτέρυγα των «Δημοκρατικών» εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ κάθετα αντίθετη είναι η πλειοψηφία της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα του Βορρά, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία.

Η εκλογική αυτή μεταρρύθμιση προβλέπει εκατό εκλογικές περιφέρειες σε όλη την Ιταλία, μπόνους εδρών για όποιο κόμμα ξεπερνά το 40% των ψήφων στην βουλή ή -σε διαφορετική περίπτωση- προσφυγή σε δεύτερο γύρο. Το κατώτατο όριο ψήφων για την είσοδο των πολιτικών δυνάμεων στη βουλή τίθεται στο 3%, ενώ ο επικεφαλής των ψηφοδελτίων σε κάθε περιφέρεια θα επιλέγεται από τα κόμματα και θα είναι ο πρώτος που θα εκλέγεται βάσει του ποσοστού ψήφων που θα συγκεντρώνει το κάθε ψηφοδέλτιο.

Το τελευταίο αυτό σημείο έχει προκαλέσει την αρνητική αντίδραση εκπροσώπων της εσωκομματικής μειοψηφίας των Δημοκρατικών, στην οποία ανήκουν στελέχη όπως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η Ρόζι Μπίντι και ο Στέφανο Φασίνα, που θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικότερου και ευρύτερου διαλόγου. Τις ώρες αυτές ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφασίζει αν θα συνδέσει την τελική ψήφιση της εκλογικής μεταρρύθμισης με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει πάντως ο ιταλικός Τύπος, ο Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει σαφές, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες ότι, αν δεν καταφέρει να πετύχει την υπερψήφιση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, προτιμά να παραιτηθεί και να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απ΄ ότι να επιδιώξει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με νέα, διευρυμένη πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή