Ως «σωτήρας» εμφανίζεται ο Κάμερον

Ως «σωτήρας» εμφανίζεται ο Κάμερον

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ή εμείς, ή το χάος»! Αυτό το δίλημμα έθεσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου. Με τις δημοσκοπήσεις να προοιωνίζονται ένα από τα πλέον οριακά αποτελέσματα στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της χώρας, ο ηγέτης των Συντηρητικών επένδυσε πολιτικά στην ανησυχία μερίδας των Αγγλων ψηφοφόρων -οι οποίοι αντιστοιχούν στο 84% του εκλογικού σώματος- για το ενδεχόμενο ανάδειξης των Σκωτσέζων αυτονομιστών σε ρυθμιστικό παράγοντα. Δεν δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι έχει μπροστά του μόνο «δέκα ημέρες για να σώσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Times, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) ότι δεν θέλει να πετύχει η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της επόμενης Πέμπτης. «Το αντίθετο ακριβώς επιθυμούν. Διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν το καλύτερο για τη Σκωτία και ότι η υπόλοιπη Βρετανία μπορεί να πάει να κρεμαστεί» δήλωσε ο Κάμερον για να προσθέσει: «Καθήκον μου είναι να εργασθώ εντατικά τις δέκα ημέρες που απομένουν (μέχρι τις εκλογές) ώστε να πετύχουμε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Δέκα ημέρες για να σώσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο».

Παρότι έχασε το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης SNP είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται τους επόμενους μήνες, ενώ η ηγέτιδά του, Νίκολα Στάρτζεον, ήταν η κυρίως κερδισμένη των τηλεοπτικών αναμετρήσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το SNP να κερδίζει γύρω στο 54% των ψήφων στη Σκωτία, εκτοπίζοντας τους Εργατικούς από αυτό το παραδοσιακό τους φέουδο. Το κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ περιορίζεται στο γλίσχρο 22%, οι Συντηρητικοί στο 13% και οι Φιλελεύθεροι στο 6% – πάντα σε επίπεδο Σκωτίας.

Δεδομένου του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος (όλες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές και ο πρώτος μεταξύ των υποψηφίων παίρνει την έδρα, ανεξαρτήτως ποσοστού), το SNP αναμένεται να κερδίσει τις 57 από τις 59 έδρες της Σκωτίας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να αναδειχθεί στον κρίσιμο παράγοντα που θα κρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως ούτε οι Συντηρητικοί, ούτε οι Εργατικοί θα κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το SNP έχει δηλώσει ότι προτίθεται να στηρίξει κυβέρνηση των Εργατικών, κάτι που οι τελευταίοι μέχρι στιγμής απορρίπτουν.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από την εταιρεία TNS δίνει στους Συντηρητικούς το 34% των ψήφων σε πανεθνική κλίμακα (δύο μονάδες αύξηση από την περασμένη εβδομάδα) έναντι 33% των Εργατικών (μία μονάδα κάτω). Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP), που επιδιώκει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. εμφανίζεται στην τρίτη θέση, με το 15% των προτιμήσεων ψήφου, ενώ οι Φιλελεύθεροι -σύμμαχοι του Κάμερον στην απερχόμενη κυβέρνηση- περιορίζονται στο 7% και οι Πράσινοι κερδίζουν το 5%. Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίζεται εξαιρετικά αβέβαιο, με τις δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων ημερών να κυμαίνονται ανάμεσα σε διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων υπέρ των Εργατικών και αντίθετου πρόσημου διαφορά, έξι μονάδων, υπέρ των Συντηρητικών.

Η οικονομία

Σκιά στην προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών έριξε η χθεσινή είδηση ότι η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, με την ανάπτυξη να περιορίζεται στο λιλιπούτειο 0,3% του ΑΕΠ. «Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των Συντηρητικών, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν κατάφεραν να τακτοποιήσουν τα της οικονομίας» δήλωσε ο Εντ Μπολς, ο οποίος προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, στην περίπτωση που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή