Αβραμόπουλος: «Δεν θέλουμε μια Ευρώπη – φρούριο»

Αβραμόπουλος: «Δεν θέλουμε μια Ευρώπη – φρούριο»

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου, για μένα αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και θα επανέλθουμε σε αυτό» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δ. Αβραμόπουλος στην συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μεταναστευτικό και τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, η αλληλεγγύη θα πάψει να είναι σύνθημα θα γίνει πραγματικότητα. Δεν θέλουμε μια Ευρώπη-φρούριο» ανέφερε ο κ Αβραμόπουλος και εξήγησε: «θέλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορα και ταυτόχρονα να διευρύνουμε τις δυνατότητες μας στην έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Ο οργανισμός Frontex λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατό όλους τους προσφερόμενους πόρους στις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών» είπε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Η ισχυρή έκφραση της αλληλεγγύης είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά, αλλά πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αμέσως την κρίση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απώλεια και άλλων ανθρώπων.Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ζωές, αλλά η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης κρίσης ή μιας συγκεκριμένης περιοχής. Όπως πάντα έλεγα, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση. Για αυτό η μετανάστευση είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του προέδρου Γιουνκέρ».

Ακολούθως ο Επίτροπος Μετανάστευσης παρουσίασε τις βασικές γραμμές δράσεις της ΕΕ:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 13 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Η Ατζέντα θα αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση. Πρέπει να εργαστούμε για την επανεγκατάσταση και για τη μετεγκατάσταση και να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες λύσεις και να κάνουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εφαρμογή της Ατζέντας θα έχει ευρεία γεωγραφική κάλυψη, δεδομένου ότι και άλλες περιοχές συναντούν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. Για την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με την βοήθεια των οργανισμών μας: EUROPOL, FRONTEX, EASO, EMSA και EUROJUST – ώστε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους, τον εντοπισμό των κεφαλαίων τους, καθώς και στηρίξουμε τις προσπάθειες καταδίωξης και σύλληψης τους.

Επίσης, πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Στις χώρες διέλευσης, πρέπει να δημιουργήσουμε την απαραίτητη υποδομή ώστε οι μετανάστες να αισθάνονται ασφαλείς και να μην επιχειρούν επικίνδυνες διαδρομές προς την Ευρώπη.

Ναι, θα, πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου. Για μένα αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και θα επανέλθουμε σε αυτό. Επιπλέον, η Ατζέντα θα επικεντρωθεί στη νόμιμη μετανάστευση και κυρίως με την «μπλε κάρτα».

Καταλήγοντας ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Η σημερινή συζήτηση και αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι μια σαφή ένδειξη αλληλεγγύης για να σωθούν ζωές. Πρέπει γρήγορα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας και, ταυτόχρονα, να βρούμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, τόσο τα όργανα της ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση είναι η επόμενη ευκαιρία για δράση».

Τουσκ: Προτεραιότητα το να σώσουμε ζωές ανθρώπων που δεν έφταιξαν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την Έκθεση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο και της πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου της προηγούμενης εβδομάδας, «οι ηγέτες ομόφωνα συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη και ταχεία δράση», εκτιμώντας παράλληλα ότι αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τον νότο της Ευρώπης, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της.

«Το να σώσουμε τις ζωές ανθρώπων που δεν έφταιξαν αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα» σημείωσε ο κ. Τουσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει τους διακινητές, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.

«Θα πρέπει να εμπλακούν και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, οι χώρες διέλευσης και τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις. Τέλος, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να καλύψουμε όσους χρήζουν πολιτικής προστασίας, ασύλου», σχολίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου και προσέθεσε: «Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και προτείναμε να καταστρέφονται τα σκάφη των διακινητών πριν χρησιμοποιηθούν». «Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τους ανθρώπους από τον πνιγμό είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβιβάζονται σε αυτά τα σκάφη» εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως δεδομένου ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι από τη Λιβύη, θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Λιβύη, ούτως ώστε να μπορούν να παρακολουθούν αυτές τις επιβιβάσεις και τις χερσαίες οδούς προς τα λιμάνια.

«Αυτό σημαίνει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές και παροχή βοήθειας στη διαχείριση των επιχειρήσεων. Άρα στα περιφερειακά πλαίσια που υπάρχουν, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και θα πρέπει να δούμε την προστασία των προσφύγων και την καταπολέμηση των διακινητών από κοινού με τους εταίρους μας στην Αφρική. Η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες που βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω για την προστασία των προσφύγων. Όλοι γνωρίζουμε πως η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κάναμε, πάντως, ορισμένα βήματα προς τα εμπρός. Χρειάζεται μια πλήρης υλοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως όλα τα κράτη-μέλη θα ακολουθούν τα ίδια πρότυπα και τους ίδιους κανόνες και θα πρέπει για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην αιχμή του προβλήματος να αυξηθεί η βοήθεια και στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου», υπογράμμισε ο κ. Τούσκ.

Γιουνκέρ: Ανεπαρκής η απάντηση του Συμβουλίου στην τραγωδία

H απάντηση του Συμβουλίου στην τραγωδία στη Μεσόγειο ήταν άμεση, αλλά παραμένει ανεπαρκής, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούκερ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αποδοχή από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της πρότασης της Επιτροπής για αύξηση των κονδυλίων για την επιχείρηση «Τρίτων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης κονδυλίων για την αντιμετώπιση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο παραμένουν κατώτερα από το επίπεδο φιλοδοξιών που θα έπρεπε να έχουμε θέσει», καθώς «δεν αρκεί να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα μιας κρίσης, αλλά πρέπει να σώζουμε ζωές επιτόπου, αντί να διασώζουμε ζωές στη Μεσόγειο», κάτι για το οποίο είναι αναγκαίο να βοηθηθεί η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες.

«Μαζί με τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο προβλέπουμε ένα σύστημα ποσοστώσεων», είπε ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να οριστούν συνεισφορές, να γίνει κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη και να μην επαφίεται η διαχείριση και εγκατάσταση των προσφύγων μόνο στα κράτη που θίγονται απευθείας από το πρόβλημα. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω δράσης με ένα σύστημα επανεγκατάστασης μεταναστών και αιτούντων ασύλου σε όλη την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να εξετασθούν τα ζητήματα που άπτονται της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση, και διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται των θέσεών του, ανεξάρτητα από τις επιταγές της κοινής γνώμης, η οποία μπορεί αυτή τη στιγμή να συντάσσεται, αλλά ενδεχομένως στο μέλλον να αλλάξει κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή