Βρετανία: Στο νήμα θα κριθεί ο νικητής

Βρετανία: Στο νήμα θα κριθεί ο νικητής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε τις εντυπώσεις στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών ηγετών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Πέμπτης. Το γεγονός αυτό, όμως, είναι πολύ αμφίβολο αν θα εξασφαλίσει στον απερχόμενο πρωθυπουργό την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση πως τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί θα μείνουν μακριά από την ποθητή αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με την τελευταία συνισταμένη των δημοσκοπήσεων (poll of the polls) που επεξεργάστηκε το BBC, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν μικρό προβάδισμα, με ποσοστό 34% έναντι 33% των Εργατικών. Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί το αυτονομιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Νίκολα Στέρτζεον, το οποίο προβλέπεται να κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι και το σύνολο των 59 εδρών που αντιστοιχούν στη Σκωτία. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα αποτελείται από 650 βουλευτές και όλες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές, πράγμα που σημαίνει ότι εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, ανεξαρτήτως ποσοστού.

Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν σημαντικές αποκλίσεις, καθώς μία από αυτές έφερε τους Εργατικούς να προηγούνται με δύο μονάδες, ενώ μια άλλη έδινε προβάδισμα πέντε μονάδων στους Συντηρητικούς. Η γενική τάση των τελευταίων ημερών θέλει τους Συντηρητικούς να βελτιώνουν κατά τι τα ποσοστά τους και τους Εργατικούς να μένουν στάσιμοι ή και να υποχωρούν – και οι δύο, κοντά στο επίπεδο του 34%. Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP), υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ, κυμαίνεται γύρω στο 15% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ περιορίζονται στο 7 με 9%.

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση οργανώθηκε από το BBC στο Λιντς της Αγγλίας, με τη συμμετοχή των Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ, καθένας από τους οποίους απαντούσε επί 30 λεπτά σε ερωτήσεις του κοινού. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αποτελεί γι’ αυτόν «κόκκινη γραμμή» η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος το 2017 για τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. και ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με κόμμα που δεν θα δεχτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Από την πλευρά του, ο Εντ Μίλιμπαντ δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το SNP, ακόμη κι αν αυτό του κοστίσει την πρωθυπουργία.

Τούτων δοθέντων, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, με την ανοχή κάποιου εκ των κομμάτων που θα μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ηδη, το SNP έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση των Εργατικών και να καθορίζει τη στάση του στα διάφορα νομοσχέδια κατά περίπτωση.

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση δεν έβγαλε μεγάλες ειδήσεις ούτε συνοδεύτηκε από κάποια εξόφθαλμη γκάφα ενός εκ των τριών ηγετών. Με το τέλος της συζήτησης, ο Μίλιμπαντ παραπάτησε και λίγο έλειψε να γκρεμιστεί από τη σκηνή, γεγονός που αξιοποιήθηκε από τον δεξιό Τύπο, που δεν παύει να του καταλογίζει κοινωνική αδεξιότητα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Guardian, το 44% των τηλεθεατών έκρινε ότι ο Κάμερον κέρδισε την αναμέτρηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Μίλιμπαντ ήταν 38%.

Πολύ σημαντικότερη από τις φευγαλέες εντυπώσεις ενδέχεται να αποδειχθεί η υποστήριξη που εξέφρασε για τον Κάμερον η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Sun, του μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή