Δαπάνες χιλιάδων ευρώ για ταξί από επικεφαλής οργανισμού

Δαπάνες χιλιάδων ευρώ για ταξί από επικεφαλής οργανισμού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε παραίτηση υποχρεώθηκε αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος του κρατικού Εθνικού Οπτικοακουστικού Ινστιτούτου (ΙΝΑ) της Γαλλίας, Ανιές Σαλ, ύστερα από αποκαλύψεις του Τύπου ότι δαπάνησε 40.915 ευρώ σε λογαριασμούς ταξί σε διάστημα δέκα μηνών, χρεώνοντάς τα στην υπηρεσία.

Η κ. Σαλ υπερασπίστηκε τον εαυτό της, λέγοντας: «Ως πρόεδρος του ΙΝΑ διαθέτω αυτοκίνητο με οδηγό. Καθώς, όμως, δεν μπορώ να ζητώ τις υπηρεσίες του 12 και 15 ώρες την ημέρα, ούτε και τα Σαββατοκύριακα, απέκτησα συνδρομή σε εταιρεία ταξί, αφού δεν έχω δίπλωμα οδήγησης».

Η παραιτηθείσα πρόεδρος, πάντως, φέρεται να είχε δανείσει τον κωδικό της συνδρομής της στον υιό της, ο οποίος έκανε γενναία χρήση των κρατικά πληρωμένων ταξί, επιβαρύνοντας το Δημόσιο με 6.700 ευρώ. «Επρόκειτο για ατόπημα από μέρους μου», είχε πει η κ. Σαλ, που δεν έμοιαζε έτοιμη να υποβάλει παραίτηση, έως ότου αυτό της ζητηθεί ευθέως από την υπουργό Πολιτισμού, Φλερ Πελερέν.

Η 57χρονη Ανιές Σαλ, πρώην διευθύντρια του μουσείου Πομπιντού στο Παρίσι, υπήρξε θύμα ανώνυμης καταγγελίας. «Αγνωστος “καλοθελητής” έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΝΑ και συγκεκριμένα στον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων. Η αποκάλυψη εξόργισε το συνδικάτο, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών, ενώ όλοι θυμούνταν τα λόγια της για “αυστηρή λογιστική πειθαρχία” και την επιτακτική ανάγκη για περικοπές», λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος του συνδικάτου CGT.

Η υπουργός Πολιτισμού απαίτησε μάλιστα την επιστροφή στο ακέραιο των ποσών που δαπάνησε σε ταξί η κ. Σαλ. Οι δαπάνες των επικεφαλής κρατικών οργανισμών οπτικοακουστικών μέσων έχουν μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη τον περασμένο μήνα από την εφημερίδα Canard Enchaine για το υπέρογκο κόστος ανακαίνισης του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου του ραδιοσταθμού Radio France, Ματιέ Γκαλέ.

Ο Γκαλέ είχε ξοδέψει 104.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου του, καθώς και 90.000 ευρώ για την πρόσληψη συμβούλου και την αγορά νέου, υπηρεσιακού αυτοκινήτου.

«Οι επικεφαλής υπηρεσιών οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα και να μην προκαλούν με τις επιλογές τους», είπε η κ. Πελερέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή