Οι τζιχαντιστές στα Βαλκάνια

Οι τζιχαντιστές στα Βαλκάνια

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που όλοι φοβούνταν, αλλά απέφευγαν να εκφράζουν δημοσίως, είναι γεγονός: οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του εξτρεμιστικού Ισλάμ επεκτάθηκαν και στα Βαλκάνια. Σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σβόρνικ, στη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ένας άντρας που συνδεόταν με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους εισέβαλε, το απόγευμα της Δευτέρας, οπλισμένος σε αστυνομικό τμήμα και κραυγάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος), σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δύο προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά της φρουράς. Αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι ο δράστης, Νέντριν Ιμπριτς, 24 χρόνων, είχε ασπαστεί το ακραίο Ισλάμ. Τόσο η μητέρα του, Χαλίμα, όσο και ο θείος του, Ρίφατ Ράμιτς, επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους στα βοσνιακά ΜΜΕ ότι ο Ιμπριτς είχε ασπαστεί τον Ουαχαβιτισμό και μάλιστα προσπαθούσε να προσηλυτίσει και τους δύο. Ο Νέντριν έμεινε ορφανός σε ηλικία ενός έτους, όταν Σέρβοι σκότωσαν τον πατέρα του μαζί με άλλους 750 μουσουλμάνους στον πόλεμο της Βοσνίας και σύμφωνα με τις αρχές τελούσε υπό την επιρροή ενός ακραίου ιμάμη, του Αμπντουλάχ Χασάνοβιτς, ο οποίος στο παρελθόν είχε ανακριθεί για στρατολόγηση τζιχαντιστών και συνελήφθη ήδη από την αστυνομία για την επίθεση στο Σβόρνικ. Κατά τον θείο του, ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην «αγκαλιά» των φανατικών ισλαμιστών, ήταν και το παιδικό αυτό τραύμα, η δολοφονία, δηλαδή, του πατέρα του.

Πλήρης αποσύνθεση

Οι διωκτικές αρχές ερευνούν εις βάθος τις διασυνδέσεις του Ιμπριτς και μιλούν ανοιχτά, πλέον, για τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από εξτρεμιστές ισλαμιστές. Αόριστες πληροφορίες, ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα τζιχαντιστών στη Βοσνία, είχαν φτάσει από καιρό στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ενώ και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ στη Βοσνία είχε ενημερώσει με έγγραφό του, πριν από λίγες ημέρες, την αστυνομία ότι ακραίοι ισλαμιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν σε σταθμό στη Σερβική Δημοκρατία. Η τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο, δεν αποτράπηκε και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αρχές θα μπορούσαν να το πράξουν, δεδομένης της πλήρους αποσύνθεσης, σε όλα τα επίπεδα, των δομών στο ετοιμόρροπο κράτος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της χώρας, όπου υπολογίζεται ότι δρουν περισσότεροι από 100.000 φονταμενταλιστές του Ισλάμ (Ουαχαμπίτες), από τους οποίους στρατολογούνται οι πλέον φανατικοί και στέλνονται ως «πολεμιστές του Αλλάχ» στη Συρία και στο Ιράκ.

«Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν θέσεις στις πολιτικές δομές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όχι μόνον υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά είναι αναμεμειγμένος ευθέως σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προειδοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της χώρας Σρέντογιε Νόβιτς, ο οποίος σχεδόν όλη του τη ζωή εργάστηκε σε υπηρεσίες ασφαλείας. «Πολλές προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριών (OSA) Αλμίρ Τζούβο, ότι υπάρχουν 3.000 πιθανοί τρομοκράτες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, δείχνουν ότι η χώρα είναι μια πυριτιδαποθήκη, όταν πρόκειται για την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Ο κρότος των πυροβολισμών του Ιμπριτς στο Σβόρνικ ήχησε εκκωφαντικά σε όλες τις βαλκανικές χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς και το ερώτημα που τίθεται ήδη από πολλά ΜΜΕ είναι πού θα ακουστεί το επόμενο «μπαμ» και πόσο ηχηρό θα είναι το χτύπημα. Δίκτυα του εξτρεμιστικού Ισλάμ, κατευθυνόμενα από κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, δραστηριοποιούνται σε Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Σερβία, χώρες με σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, παραδοσιακά ήπιους και μέχρι τώρα αρμονικά συμβιούντες με το χριστιανικό στοιχείο. Φανατικοί ιμάμηδες, σπουδαγμένοι σε Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Αίγυπτο, Κατάρ, κ.α., στρατολογούν σε τεμένη τζιχαντιστές που στη συνέχεια επανδρώνουν τον στρατό του «Ισλαμικού Κράτους». Κηρύσσουν, ταυτόχρονα, την κατ’ εκείνους αναπόφευκτη ίδρυση Χαλιφάτου και στα Βαλκάνια, όπου θα κυριαρχεί η Σαρία, και φυσικά η επικράτειά του θα είναι απαλλαγμένη από «άπιστους». Παρά τους αυστηρούς νόμους που θέσπισαν, ειδικά μετά τη δολοφονία των δημοσιογράφων και σκιτσογράφων στο Παρίσι, οι κυβερνήσεις των ως άνω χωρών για να εμποδίσουν τη ρητορική μίσους και τη στρατολόγηση τζιχαντιστών, η απήχηση της εξτρεμιστικής εκδοχής του Ισλάμ κερδίζει διαρκώς έδαφος, στα φτωχά λαϊκά στρώματα και σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή