Ρήγμα προκαλεί στο Βερολίνο η υπόθεση ΒΝD

Ρήγμα προκαλεί στο Βερολίνο η υπόθεση ΒΝD

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της συνεργασίας της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΒΝD με την αμερικανική NSA και τη βρετανική GCHQ για τη διάπραξη βιομηχανικής κατασκοπείας εναντίον γερμανικών εταιρειών, καθώς και κατασκοπείας σε βάρος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η «υπόθεση BND» έχει προξενήσει εμφανέστατο ρήγμα στη γερμανική συγκυβέρνηση, με τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να «καρφώνει» το περιεχόμενο εμπιστευτικής συνομιλίας του με την καγκελάριο Μέρκελ, αποστασιοποιούμενος «από αυτούς που κυβερνούν τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ο υπουργός Αμυνας Τομάς ντε Μεζιέρ, ο οποίος διετέλεσε υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες στην καγκελαρία, κατέθεσε χθες στην επιτροπή μυστικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής Βουλής. «Ως προσωπάρχης της καγκελαρίας το 2008 δεν γνώριζα τίποτα για όρους αναζήτησης της αμερικανικής πλευράς με στόχο βιομηχανική κατασκοπεία στη Γερμανία», είπε, διευκρινίζοντας ο Ντε Μεζιέρ εξερχόμενος από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Οι όροι αναζήτησης, selectors στη γλώσσα των υπηρεσιών πληροφοριών, είναι οι διευθύνσεις υπολογιστών (ΙΡ), τα email και οι αριθμοί τηλεφώνων των ανθρώπων ή εταιρειών στη Γερμανία και αλλού, τις οποίες κατασκοπεύει η ΝSA με τη βοήθεια των γερμανικών αρχών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ώς το 2013 η NSA είχε ζητήσει από τη Γερμανία να παρακολουθεί 690.000 αριθμούς τηλεφώνων και 7,8 εκατ. email, εκ των οποίων 40.000 αφορούσαν πρόσωπα που προστατεύονται από το γερμανικό σύνταγμα.

Το αίτημα της αντιπολίτευσης είναι να δώσει η γερμανική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο όλες τις λέξεις-κλειδιά των ερευνών της NSA από το 2004, ώστε τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής να ερευνήσουν αν προκύπτουν παραβιάσεις του γερμανικού συντάγματος.

Επίσης, ο αρμόδιος εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την καγκελαρία τη λίστα με τους στόχους ηλεκτρονικής παρακολούθησης που γνώριζε η BND. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», το αδίκημα που ερευνά ο Ράνγκε είναι η διάπραξη βιομηχανικής κατασκοπείας με τη βοήθεια κρατικών θεσμών.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να δώσει τη λίστα, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά αγνώστων για κατασκοπεία, ενώ η Γαλλία ήταν πιο συγκαταβατική. «Η γαλλογερμανική φιλία θα επιβιώσει, εμπιστευόμαστε τη γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. Η Γαλλία δυσκολεύεται να στηλιτεύσει τις παρακολουθήσεις, μετά την ψήφιση του νόμου που διευρύνει τις εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για μαζικές παρακολουθήσεις χωρίς ένταλμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή