Ελεύθερο πλέον το «Maersk Tigris» από τις ιρανικές αρχές

Ελεύθερο πλέον το «Maersk Tigris» από τις ιρανικές αρχές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν επέτρεψε χθες στο εμπορικό σκάφος «MV Maersk Tigris» να συνεχίσει το ταξίδι του, γράφοντας τον επίλογο σε μια διαμάχη που είχε οδηγήσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να συνοδεύει τα εμπορικά πλοία που διέσχιζαν τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ. Η διαχειρίστρια εταιρεία Rickmers Group ανακοίνωσε ότι τα 24 μέλη του πληρώματος του πλοίου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο τις τελευταίες δέκα ημέρες στα ανοικτά του ιρανικού λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς, είναι καλά στην υγεία τους.

Η αιτία της διένεξης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δικαστήριο του Μπαντάρ Αμπάς έδωσε εντολή να λήξει η προσωρινή κατάσχεση του πλοίου, αφότου η Maersk Line κατέθεσε εγγύηση που σχετίζεται με τη δικαστική διαμάχη της με ιρανική εταιρεία. Εναντίον της εταιρείας Maersk είχε στραφεί η ιρανική εταιρεία Pars Talayieh Oil Product με αφορμή διένεξή τους για την αποστολή δέκα εμπορευματοκιβωτίων στο Ντουμπάι πριν από περίπου δέκα χρόνια, τον Ιανουάριο του 2005. Η Maersk έχασε την υπόθεση στο εφετείο και καταδικάστηκε να καταβάλει 3,6 εκατ. δολάρια (3,2 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση.

Μέχρις ότου διευκρινιστεί ότι το ζήτημα αφορούσε απλή εμπορική διαφωνία και δεν είχε ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις, η κατάσχεση του πλοίου, με ιρανική κανονιοφόρο να ρίχνει προειδοποιητική βολή, είχε προξενήσει αναστάτωση. Ακόμη και αφότου κατέστη σαφής η φύση της διαμάχης, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επενέβη για την προστασία του στρατηγικού διαύλου που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι συνοδευτικές επιχειρήσεις έληξαν την Τρίτη, καθώς η διαμάχη όδευε προς εκτόνωση.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Νησιών Μάρσαλ, του οποίου οι ιδιοκτήτες είναι άγνωστοι, συνέχισε χθες τη διαδρομή του προς το λιμάνι Τζεμπέλ Αλ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η υπόθεση εγγράφηκε στο ευρύτερο πλαίσιο έντασης στην περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Σαουδική Αραβία στον βομβαρδισμό των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Υεμένης, Αμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στο Ριάντ μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα, από τους Χούτι. «Χαίρομαι που σας βλέπω εδώ στο Ριάντ», είπε ο Χάντι. «Ελπίζω να σας δούμε σύντομα και στη Σανάα», προσέθεσε. «Εχουμε δουλειά έως τότε», απάντησε ο Κέρι.

Η έναρξη του βομβαρδισμού και του ναυτικού αποκλεισμού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία, στις 26 Μαρτίου, επιδείνωσε την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη φτωχότερη αραβική χώρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένας στους δύο κατοίκους της χώρας έχει εκτοπιστεί ή στερείται τα απαραίτητα.

Η Σαουδική Αραβία ανέφερε χθες ότι προτίθεται να εφαρμόσει «πενθήμερη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους», χωρίς να είναι σαφές πότε μπορεί αυτό να συμβεί. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ, ο Κέρι ζήτησε από τους Χούτι να σταματήσουν τις επιχειρήσεις για πέντε ημέρες, τονίζοντας ότι η εκεχειρία είναι στο χέρι τους. Πέρα από την έμφαση στην Υεμένη, η επίσκεψη Κέρι στο Ριάντ είχε στόχο να καθησυχάσει τους φόβους των Σαουδαράβων για την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή