Πιο ανεκτική έναντι της Ελλάδας η Φινλανδία

Πιο ανεκτική έναντι της Ελλάδας η Φινλανδία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Τα σχέδιά του να σχηματίσει κυβέρνηση με το ευρωσκεπτικιστικό, ακροδεξιό κόμμα των «Φινλανδών» (πρώην Αληθινοί Φινλανδοί) ανακοίνωσε χθες ο προαλειφόμενος για επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα.

Ο επικεφαλής των κεντροαριστερού Κεντρώου Κόμματος είπε ότι ο σχεδιαζόμενος συνασπισμός θα συμπεριλάβει και το κεντροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας, του πρώην πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ.

Ειδική μνεία στην Ελλάδα έκανε, στο μεταξύ, ο ηγέτης των «Φινλανδών», Τίμο Σόινι, εμφανιζόμενος συμβιβαστικός απέναντι στη χώρα μας, εγκαταλείποντας την παλαιότερη σκληρή του ρητορική και τις εκκλήσεις του για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ολωσδιόλου φρικτή. Εχω τις δικές μου θέσεις για τη διαχείριση της κατάστασης, αλλά θα εξετάσουμε όλοι μαζί τι μπορεί να γίνει. Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι σε κατάσταση που θα επέτρεπε την επιβίωσή της χωρίς εξωτερική βοήθεια», είπε ο κ. Σόινι.

Οι «Φινλανδοί» και τα δύο άλλα κόμματα του σχεδιαζόμενου κυβερνητικού συνασπισμού υπογράμμισαν ότι θα αποδεχθούν τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της Ε.Ε., υπό την παρούσα του κεφαλαιακή δομή.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού, το Κεντρώο Κόμμα είχε δηλώσει την επιθυμία του η Ε.Ε. να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο για περαιτέρω ενσωμάτωση της οικονομικής πολιτικής και να αφιερωθεί στην προοπτική διάλυσης του ταμείου διάσωσης σε βάθος χρόνου. Αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι το κόμμα θα εγκαταλείψει τις θέσεις του αυτές, υποχωρώντας στις ανάγκες της διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν, πάλι, οι διαπραγματεύσεις αυτές ναυαγήσουν, ο πρώτος σε ψήφους, Γιούχα Σίπιλα, θα αναζητήσει νέους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι «Φινλανδοί» αναδείχθηκαν στη δεύτερη θέση των εκλογών της 19ης Απριλίου, με την Εθνική Συμμαχία του πρώην πρωθυπουργού Στουμπ να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν την τέταρτη θέση και θα αναλάβουν τον άχαρο ρόλο της αντιπολίτευσης, από κοινού με τέσσερα μικρότερα κόμματα.

Εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν αίσια, ο Σόινι των «Φινλανδών» θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας ή των Εξωτερικών, αν και η διανομή των υπουργείων δεν θα γίνει γνωστή για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ο κ. Σίπιλα είχε αυτή την εβδομάδα επαφές με συνδικάτα και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμφωνία τους για λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως η επιμήκυνση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή