Από την Τρίτη και για πέντε μέρες κατάπαυση πυρός στην Υεμένη

Από την Τρίτη και για πέντε μέρες κατάπαυση πυρός στην Υεμένη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Παρασκευή από το Παρίσι ότι η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη θα ξεκινήσει στις 23.00 την Τρίτη 12 Μαΐου.

Ο υπουργός Άντελ Αλ Τζουμπέιρ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Χούτι θα λογικευτούν και θα καταλάβουν ότι τα συμφέροντα της Υεμένης και ανθρώπων της θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους». «Αποφασίσαμε να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στις 23.00, τοπική ώρα. Θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα ανανεωθεί, εφόσον τηρηθεί», πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ, η χώρα του οποίου είναι επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας των αραβικών κρατών που εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών της Υεμένης. «Αυτή είναι η ευκαιρία για τους σιίτες αντάρτες να δέιξουν ότι νοιάζονται για τον λαό τους και ελπίζουμε να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία για το καλό της Υεμένης» τόνισε ο Τζουμπέιρ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, που συναντήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα με τους ομολόγους του των χωρών του Κόλπου, υπογράμμισε ότι η εκεχειρία «δεν είναι ειρήνη» και ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βρουν μια πολιτική λύση για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Όπως είπε, υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις αλλά όχι και βεβαιότητα» ότι οι Χούτι θα τηρήσουν την πενθήμερη εκεχειρία.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι μόνο με μια πολιτική λύση από τους ίδιους τους Υεμενίτες θα τερματιστεί η κρίση και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ξαναρχίζουν οι συνομιλίες, χωρίς όρους.

Ο Κέρι πρόσθεσε ότι στη σύνοδο που πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή των συμμαχικών χωρών του Κόλπου θα δημιουργηθεί μια «νέα σχέση» όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, με πρωτοβουλίες που «θα μας πάνε πέρα από οτιδήποτε έχουμε σήμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή