Κοινή αμυντική αντίληψη Κίνας, Ρωσίας στη Μεσόγειο

Κοινή αμυντική αντίληψη Κίνας, Ρωσίας στη Μεσόγειο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Κοινές ναυτικές ασκήσεις μέχρι και τις 21 Μαΐου διεξάγει από χθες το πολεμικό ναυτικό της Κίνας με εκείνο της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Παρότι πρόκειται για τις τέταρτες κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο κρατών, οι παρούσες είναι οι πρώτες που έχουν ως σκηνικό τους τη Μεσόγειο. Παρά τη μικρή κλίμακα των γυμνασίων, η πραγματοποίησή τους σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, αλλά και τη δραστική γεωγραφική διεύρυνση των κινεζικών φιλοδοξιών.

Δύο κινεζικές φρεγάτες, κλάσης Τζιανκάι, οι «Λινιού» και «Ουέιφανγκ», θα συμμετάσχουν στην άσκηση, μαζί με το πλοίο ανεφοδιασμού «Ουεϊσανχού». Εξι ρωσικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύσουν τα κινεζικά, ενώ τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν ασκήσεις ασφαλείας, ανεφοδιασμό εν πλω, αποστολές συνοδείας και νηοπομπής και βολές με πραγματικά πυρά.

Η μοίρα αυτή του κινεζικού πολεμικού ναυτικού είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τον ρωσικό ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, ανέφερε ότι η αμυντική συνεργασία με την Κίνα αποδεικνύει την κοινή αντίληψη για τις «προκλήσεις και απειλές» που δημιουργεί «η απόπειρα επιβολής γεωστρατηγικής μονομέρειας», υπονοώντας τις ΗΠΑ. Ο κ. Αντόνοφ συνέχισε λέγοντας ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας του θα πραγματοποιήσει εκ νέου γυμνάσια με το κινεζικό, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας αυτή τη φορά, τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax, για την άσκηση των ερχόμενων ημερών στη Μεσόγειο η Ρωσία θα συνεισφέρει, μεταξύ άλλων πλοίων επιφανείας, το περιπολικό σκάφος «Πιτλίβι», το αερόστρωμνο-χόβερκραφτ «Σαμούμ» και τουλάχιστον τέσσερις φρεγάτες. Στις ασκήσεις νηοψίας θα συμμετάσχουν και μονάδες Ρώσων πεζοναυτών, από τον ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ.

Στη χθεσινή επίσημη τελετή έναρξης των γυμνασίων στο Νοβοροσίσκ, τα πληρώματα χαιρέτισαν ο υποδιοικητής του ρωσικού στόλου, αντιναύαρχος Αλεξάντρ Φεντοτένκοφ, και ο επικεφαλής της κινεζικής ναυτικής δύναμης, αντιναύαρχος Ντου Τζιντσέν.

Παρότι η Κίνα, σε αντίθεση με τη Ρωσία, ουδέποτε θεώρησε τη Μεσόγειο ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος, τα αυξανόμενα οικονομικά συμφέροντα του Πεκίνου και η επιτακτική ανάγκη διασφάλισης των διαύλων ναυσιπλοΐας για τις εμπορικές συναλλαγές καθιστούν την παρουσία του κινεζικού ναυτικού επιτακτική σε όλες τις θάλασσες.

Η Κίνα αξιοποίησε πρόσφατα το πολεμικό της ναυτικό για την απομάκρυνση πολιτών της από τον Κόλπο του Αντεν και την Υεμένη, ενώ αντίστοιχη επιχείρηση διάσωσης είχε οργανωθεί και για την απομάκρυνση εκατοντάδων Κινέζων εργαζομένων από τα διυλιστήρια της Λιβύης το 2011.

Την περασμένη εβδομάδα, το Τζιμπουτί ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ζήτησε άδεια για να δημιουργήσει μικρό ναύσταθμο σε γειτονικό χώρο των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή