Τουρκία: Παύθηκαν πέντε δικαστικοί που είχαν αρχίσει έρευνες κατά κυβερνητικών στελεχών

Τουρκία: Παύθηκαν πέντε δικαστικοί που είχαν αρχίσει έρευνες κατά κυβερνητικών στελεχών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε Τούρκοι δικαστικοί, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει έρευνες για διαφθορά στα τέλη του 2013 προκαλώντας κλυδωνισμούς στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παύθηκαν οριστικά σήμερα από το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατόπιν ψηφοφορίας, η πλειοψηφία του HSYK αποφάσισε να αποπέμψει από το δικαστικό σώμα τέσσερις εισαγγελείς, τους Ζεκερίγια Οζ, Τζελάλ Καρά, Μουαμέρ Ακάς και Μεμέτ Γιουζγκέτς και έναν δικαστή, τον Σουλεϊμάν Καρατζόλ, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι διότι «προσέβαλαν την τιμή του επαγγέλματος» και διεξήγαγαν ενέργειες οι οποίες «πλήττουν την υπόληψη του επαγγέλματός τους», όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τον Δεκέμβριο του 2013 αυτοί οι πέντε δικαστικοί είχαν δώσει εντολή να συλληφθούν δεκάδες πρόσωπα προσκείμενα στην κυβέρνηση του—τότε πρωθυπουργού—Ερντογάν: επιχειρηματίες, ανώτατους δημόσιους λειτουργούς και γιους υπουργών, σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι ενέχονταν σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Ερντογάν είχε τότε καταγγείλει ένα δικαστικό «πραξικόπημα» από μέρους του κινήματος του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διέθετε μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και στην δικαιοσύνη, κι αντέδρασε εξαπολύοντας μια εκστρατεία απομάκρυνσης των υποστηρικτών του.

Οι πέντε δικαστικοί που αποπέμφθηκαν σήμερα είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα για πειθαρχικούς λόγους.

Έπειτα από εκείνη την υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει την πτώση τεσσάρων υπουργών, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε τον Γκιουλέν, ο οποίος διευθύνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα τεράστιο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εταιρειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπ' αριθμόν 1 εχθρό της.

Ο ιμάμης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ασκεί την εξουσία στην Τουρκία από το 2002.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, ο Ερντογάν δήλωσε χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία και στο Βέλγιο ότι «οι συλλήψεις πρόκειται ασφαλώς να συνεχιστούν» στις τάξεις της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της “παράλληλης δομής”, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση όταν αναφέρεται στο κίνημα του Γκιουλέν.

Μετά το κύμα πειθαρχικών διώξεων, μεταθέσεων και κάθαρσης του δικαστικού σώματος και της αστυνομίας που εξαπέλυσε ο Ερντογάν, η τουρκική δικαιοσύνη έθεσε τέλος σε όλες τις έρευνες οι οποίες είχαν στόχο πρόσωπα προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή