Αποσοβήθηκε το πραξικόπημα στο Μπουρούντι

Αποσοβήθηκε το πραξικόπημα στο Μπουρούντι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΤΖΟΥΜΠΟΥΡΑ. Με την επάνοδο του προέδρου Νκουρουνζίζα στη χώρα και με την παραδοχή αποτυχίας από μέρους των πραξικοπηματιών, έληξε η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μπορούντι, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων.

Ο στρατηγός Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ, επικεφαλής των πραξικοπηματιών, είπε, μιλώντας από τηλεφώνου στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι θα ήθελε να παραδοθεί, ενώ άλλοι αξιωματικοί συνωμότες βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση. Η μικρή και πάμπτωχη χώρα αντιμετωπίζει οξεία πολιτική κρίση, ύστερα από την απόφαση του προέδρου Νκουρουνζίζα να διεκδικήσει τρίτη θητεία, παρά το όριο των δύο θητειών που θέτει το Σύνταγμα.

«Αποφασίσαμε να παραδοθούμε. Ελπίζω να μη μας σκοτώσουν», είπε στο AFP ο στρατηγός Νιγιομπαρέ. «Δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις της νομιμότητας. Δεν σκοπεύουμε να σκοτώσουμε κανέναν. Θα τεθούν υπό κράτηση για να δικασθούν», είπε στο πρακτορείο αξιωματούχος της αστυνομίας στην πρωτεύουσα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι 100.000 κάτοικοι της χώρας αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, με 70.000 να κατευθύνονται στην Τανζανία, 20.000 στη Ρουάντα και 10.000 στην περιοχή του Βόρειου Κίβου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Συνεργάτες του προέδρου Νκουρουνζίζα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος επέστρεψε στη χώρα και βρισκόταν στη γενέτειρά του, την πόλη Νγκόζι. Ο Νκουρουνζίζα βρισκόταν στο γειτονική Τανζανία για να λάβει μέρος σε τριμερή συνάντηση, όταν ξέσπασε το πραξικόπημα την Τετάρτη, ύστερα από μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της απόφασής του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι η απόφαση του προέδρου, που κατέχει την εξουσία από το 2005, είναι αντισυνταγματική. Ο Νκουρουνζίζα, όμως, αντιτείνει ότι η πρώτη του θητεία δεν πρέπει να λογίζεται, καθώς εξελέγη από το Κοινοβούλιο και όχι από τη λαϊκή ψήφο.

Ο Νκουρουνζίζα, πρώην ηγέτης ανταρτικού κινήματος της πλειοψηφικής κοινότητας των Χούτου, έχει ασπασθεί πρόσφατα τον ευαγγελικό χριστιανισμό και πιστεύει ότι ανήλθε στην προεδρία με τη βοήθεια του Θεού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή