Νεκρός αθλητής των ακραίων σπορ από ελεύθερη πτώση

Νεκρός αθλητής των ακραίων σπορ από ελεύθερη πτώση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Κάθε φορά που ο Ντιν Πότερ φορούσε την ειδική στολή του και ετοιμαζόταν να «πετάξει» από κάποια βουνοκορφή, γνώριζε καλά ότι αυτή ίσως να ήταν η τελευταία του.

Το 2014, ο αθλητής των ακραίων σπορ είχε χάσει στενό του φίλο, κατά τη διάρκεια base jumping, όπως λέγονται τα άλματα από ψηλά σημεία με τη βοήθεια ειδικών αλεξιπτώτων ή μόνο ειδικών στολών που μιμούνται τα φτερά των πτηνών.

Ο Πότερ, παγκοσμίως διάσημος για τις απίστευτες αναρριχήσεις και τα παράτολμα άλματα base jumping, ήταν ένας από τους δύο νεκρούς ύστερα από άλμα στο ύψωμα Ταφτ του εθνικού πάρκου Γιοσέμιτι, σε υψόμετρο 2.290 μέτρων. Μέλος της ομάδας τους ειδοποίησε ανωνύμως τις Αρχές και είπε ότι ο 43χρονος Πότερ και ο 29χρονος φίλος του, Γκραμ Χαντ, δεν είχαν φθάσει στο σημείο προσγείωσής τους. Η υπέρπτηση ελικοπτέρου στην περιοχή εντόπισε τις σορούς τους το απόγευμα της Κυριακής. Οι δύο άνδρες φορούσαν ειδικές στολές, κατασκευασμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται τα φτερά νυχτερίδας, που τους επιτρέπουν να γλιστρούν στον αέρα. Τα μικρά αλεξίπτωτα, που έφεραν, δεν αναπτύχθηκαν.

Το παράτολμο σπορ αυτό ονομάζεται BASE (ακρωνύμιο των σταθερών σημείων απογείωσης των αθλητών: κτίρια, κεραίες, γέφυρες και γη). Το άθλημα είναι παράνομο στα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, ενώ οι θηροφύλακες εκτιμούν πως οι δύο άνδρες πρέπει να πραγματοποίησαν το άλμα τους το σούρουπο του Σαββάτου ή τη νύχτα, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από τις περιπόλους.

«Το base jumping είναι η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος. Κάθε άλμα είναι ζαριά με τον θάνατο. Οι πιθανότητες είναι εναντίον σου από την αρχή και, δυστυχώς, ο Ντιν τράβηξε το κακό φύλλο», είπε χαρακτηριστικά ο φωτογράφος Κόρι Ριτς, ο οποίος απαθανάτισε κατά το παρελθόν ορισμένα από τα ανδραγαθήματα του Πότερ.

Το 2009, ο Πότερ είχε σπάσει το ρεκόρ του επικίνδυνου αθλήματος, πραγματοποιώντας άλμα με στολή από τη βόρεια πρόσοψη της κορυφής Αϊγκερ των Αλπεων στην Ελβετία, παραμένοντας στον αέρα για 2 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Σφοδρές επικρίσεις

Τρία χρόνια νωρίτερα, πάντως, ο Πότερ είχε αντιμετωπίσει σφοδρές επικρίσεις για την απόφασή του να πραγματοποιήσει άλμα από την εύθραυστη φυσική πέτρινη αψίδα του εθνικού πάρκου Αρτσες στη Γιούτα των ΗΠΑ. Παρότι η αναρρίχησή του δεν ήταν παράνομη, μεγάλη εταιρεία ορειβατικών ειδών είχε αποσύρει τότε τη χορηγία της αναφέροντας ότι οι πράξεις του «απειλούν την ελεύθερη πρόσβαση σε περιοχές άγριας φύσης και οδηγούν σε υπερβολικά αρνητική προβολή της κοινότητας όσων αγαπούν την ορειβασία και την αναρρίχηση».

Ο Πότερ είχε υπερασπιστεί τις επιλογές του, λέγοντας ότι στόχος του ήταν να εμπνέει τους άλλους «να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και να βιώνουν τη φύση με όλες τους τις αισθήσεις».

Οι Αρχές του Γιοσέμιτι εκτιμούν πως τουλάχιστον πέντε αθλητές του base jumping έχουν σκοτωθεί στο πάρκο από το 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή