Υποχρεωτικά τα τακούνια στις Κάννες

Υποχρεωτικά τα τακούνια στις Κάννες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβάσιμες χαρακτηρίσθηκαν από τον επικεφαλής του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, Θιερί Φρεμό, οι κατηγορίες για εξαναγκασμό των γυναικών που δίνουν το «παρών» να φορούν αυστηρά και μόνο τακούνια. Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Screen Daily, οι διοργανωτές του φεστιβάλ απαγόρευσαν την είσοδο σε ορισμένες γυναίκες που επιχείρησαν να παρακολουθήσουν την Κυριακή την πρεμιέρα της ταινίας «Κάρολ», η οποία πραγματεύεται μία ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ γυναικών με πρωταγωνίστριες την Κέιτ Μπλάνσετ και τη Ρούνι Μάρα, φορώντας χαμηλά παπούτσια. Ορισμένες μάλιστα από τις μεσήλικες κυρίες που οδηγήθηκαν προς την έξοδο δήλωσαν ότι πάσχουν από κάποια ιατρική πάθηση. Οπως σχολίασε η εφημερίδα, πρόκειται για μία «κακή κίνηση δημοσίων σχέσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων», καθώς το φετινό φεστιβάλ στις Κάννες είναι αφιερωμένο στη γυναίκα.

Η είδηση δημιούργησε κύμα επικριτικών σχολίων, στο οποίο ο Φρεμό θέλησε να δώσει τέλος, αναρτώντας μία σχετική ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Η φήμη ότι είναι προϋπόθεση να φοράει μία γυναίκα τακούνια ώστε να παρακολουθήσει τις ταινίες είναι ανυπόστατη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφερόμενος στον κύριο χώρο του φεστιβάλ. Θέση απέναντι στο ζήτημα έσπευσαν να λάβουν και οι αστέρες του κινηματογράφου. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Σικάριο», Εμιλι Μπλαντ, χαρακτήρισε την απαγόρευση των χαμηλών παπουτσιών «απογοητευτική» και πρόσθεσε ότι συνήθως προτιμά να φοράει άνετα υποδήματα. Ο Καναδός σκηνοθέτης της ταινίας, Ντένις Βιλνέβ, δήλωσε αστειευόμενος ότι ο ίδιος και οι συμπρωταγωνιστές της ταινίας, Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Τζος Μπρόλιν, «θα ανεβούν τα σκαλιά (στο κόκκινο χαλί) με ψηλοτάκουνα παπούτσια».

Οι Κάννες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις κατηγορίες που έχουν δεχθεί και στο παρελθόν για σεξισμό. Στο φετινό φεστιβάλ προσκλήθηκαν δύο σκηνοθέτιδες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ενώ οι προβολές ξεκίνησαν με τη γαλλική ταινία της Εμανουέλ Μπερκό «Standing Tall». Με Χρυσό Φοίνικα τιμήθηκε η σκηνοθέτις Αγκνες Βάρντα. Πολλές από τις ταινίες, οι οποίες φιλοξενούνται στον διαγωνισμό αυτή τη χρονιά, αφορούν γυναίκες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή