Χτύπημα εναντίον ΗΠΑ ήθελε ο Μπιν Λάντεν

Χτύπημα εναντίον ΗΠΑ ήθελε ο Μπιν Λάντεν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εμμονή εμφάνιζε ο Μπιν Λάντεν με τα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον των ΗΠΑ, πίεζε τους πυρήνες της Αλ Κάιντα ώστε αυτοί να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αφιερωθούν στον συγκεκριμένο στόχο, σύμφωνα με έγγραφα που αφαίρεσαν το 2012 οι Αμερικανοί κομάντος από το κρησφύγετο του ηγέτη της οργάνωσης στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας χθες.

Σε επιστολή του Μπιν Λάντεν από το 2010, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ασκεί πιέσεις στον πυρήνα της Υεμένης -τόπο καταγωγής της οικογένειας Λάντεν- έναν από τους πλέον δραστήριους, να επιτύχει συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας και να εστιάσει τις προσπάθειές του στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των αποχαρακτηρισθέντων εγγράφων, περιλαμβάνεται και κατάλογος με τα αγγλόφωνα βιβλία που διέθετε ο Μπιν Λάντεν στο σπίτι του στο Αμποταμπάντ.

Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, μέλος της ομάδας που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Ουοτεργκέιτ, αλλά και του αριστερού γλωσσολόγου και ιστορικού Νόαμ Τσόμσκι. Μεγάλος αριθμός βιβλίων αφορούσε την οικονομική ιστορία της Γαλλίας, κάνοντας τους αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών να εικάζουν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ίσως σχεδίαζε πλήγμα με στόχο τις οικονομικές υποδομές της ευρωπαϊκής χώρας.

Στη βιβλιοθήκη του Μπιν Λάντεν περιλαμβάνονταν και τόμοι συγγραφέων αρνητών του Ολοκαυτώματος, όπως του Αμερικανού ακροδεξιού Γιούστας Μάλινς, αλλά και του χριστιανού ρέκτη των θεωριών συνωμοσίας, Ντέιβιντ Ρέι Γκρίφινς, ενός από τους υποστηρικτές της θεωρίας ότι πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κρυβόταν η ίδια η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή