Ποροσένκο: «Σε πραγματικό πόλεμο είμαστε με τη Ρωσία»

Ποροσένκο: «Σε πραγματικό πόλεμο είμαστε με τη Ρωσία»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία βρίσκεται σε «πραγματικό πόλεμο» με τη Ρωσία, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη δύο Ρώσων οι οποίοι, σύμφωνα με το Κίεβο, προέρχονταν από τις ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού και μάχονταν στο πλευρό των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό το σημείο: εδώ δεν πρόκειται για μια αναμέτρηση με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο. Πρόκειται για έναν πραγματικό πόλεμο (της Ουκρανίας) με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC. «Το γεγονός ότι συλλάβαμε άνδρες των ειδικών δυνάμεων του τακτικού ρωσικού στρατού αποτελεί ισχυρή απόδειξη», προσέθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν στη διάρκεια μάχης στο Λουγκάνσκ, θύλακο των ρωσόφωνων αυτονομιστών που συνορεύει για τη Ρωσία, ομολόγησαν, στην ανάκριση, ότι ανήκαν σε μονάδα αναγνωριστικών επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού, η οποία αριθμεί περί τους 200 άνδρες και μπήκε στην Ανατολική Ουκρανία προ διμήνου. Οι ουκρανικές αρχές απήγγειλαν χθες κατηγορίες για «τρομοκρατική δραστηριότητα» εναντίον των δύο Ρώσων αιχμαλώτων που νοσηλεύονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κίεβο.

Η Μόσχα παραδέχεται ότι υπάρχουν Ρώσοι «εθελοντές» που πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών, ισχυρίζεται όμως ότι όλοι τους, συμπεριλαμβανομένων και των δύο συλληφθέντων, είχαν αποστρατευθεί από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πριν εισέλθουν στην Ουκρανία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ποροσένκο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές και οι Ρώσοι υποστηρικτές τους «ετοιμάζονται για επίθεση», προσέθεσε όμως ότι ο ουκρανικός στρατός «δεν θα τους προσφέρει κανένα πρόσχημα προκαλώντας τους». Πάντως, ο Ουκρανός ηγέτης αναγνώρισε ότι η χώρα του δεν δύναται να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη Ρωσία, δηλώνοντας: «Αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των εδαφών της χώρας μου με στρατιωτικά μέσα». Με βάση αυτή την εκτίμηση, τόνισε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να αναζητήσει λύση μέσω της διπλωματίας, παρότι, όπως είπε, «δεν εμπιστεύεται» τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνέντευξη Ποροσένκο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέκρουσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία «διεξάγει πόλεμο» κατά της Ουκρανίας. «Δυστυχώς, το Κίεβο διεξάγει πόλεμο εναντίον πολιτών της ίδιας της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, για να προσθέσει ότι «οι άμαχοι βομβαρδίζονται, σκοτώνονται και αυτό είναι που θα έπρεπε να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Πεσκόφ προειδοποίησε το Κίεβο ότι «θα υπάρξουν αντίμετρα», εάν τοποθετηθούν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με στόχο τη Ρωσία επί ουκρανικού εδάφους. Το θέμα ανακινήθηκε από τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα θα εξετάσει «προσφορές» για εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας λόγω κινδύνου για την εθνική της ασφάλεια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Εως τώρα δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως καμία παρόμοια «προσφορά» στην ουκρανική κυβέρνηση. Η απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν ανάλογα συστήματα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν πηγή προβλημάτων στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Δανειακές υποχρεώσεις

Στο μεταξύ, η Ρωσία απαίτησε χθες την έγκαιρη αποπληρωμή των δανειακών δόσεων που της οφείλει η Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια. Μία ημέρα νωρίτερα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει νόμο ο οποίος παρέσχε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών των διεθνών πιστωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή