Διαδήλωση στην Πρίστινα για τους νεκρούς αντάρτες

Διαδήλωση στην Πρίστινα για τους νεκρούς αντάρτες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Την απειλή άσκησης βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εκτόξευσε χθες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα Σκόπια δεν σέβονται την αλβανική μειονότητα. Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα πραγματοποίησαν χθες συγγενείς ανταρτών αλβανικής καταγωγής, που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα εξακολουθεί να βλέπει δυτική παρέμβαση στην αποσταθεροποίηση στα Σκόπια. «Η Ρωσία είναι πολύ ανήσυχη για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κρίση είναι «ενορχηστρωμένη από το εξωτερικό» εξαιτίας της φιλορωσικής στάσης των Σκοπίων.

Η χθεσινή διαδήλωση στην Πρίστινα πραγματοποιήθηκε, διότι οι συγγενείς των ανταρτών, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των νεκρών, δεν έχουν λάβει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές. Την ίδια στιγμή, συγγενείς όσων επέζησαν, αλλά έχουν συλληφθεί, καταγγέλλουν ότι οι κρατούμενοι έχουν πέσει θύματα κακομεταχείρισης στις φυλακές. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών ξεχωρίζει η ανάγκη προστασίας των συμπατριωτών τους που βρίσκονται σε φυλακές και η παράδοση των σορών από τις Αρχές της ΠΓΔΜ στους συγγενείς.

Περίπου 600 Κοσοβάροι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των οικείων τους, κρατώντας στα χέρια τους σημαίες της Αλβανίας και πανό με συνθήματα όπως: «Απελευθερώστε τα παιδιά μας», «Να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια των αδελφών μας» και «Φέρτε πίσω τα παιδιά μας». Ενας από τους διαδηλωτές, αδελφός θύματος των μαχών στο Κουμάνοβο, είπε: «Ο αδελφός μου πήγε στην ΠΓΔΜ για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Αλβανών και όχι για χρήματα», ενώ συμπλήρωσε ότι ο αδερφός του προδόθηκε από τον αρχηγό του κόμματος «Δημοκρατική Ενωση για την Ενσωμάτωση», Αλί Αχμέτι.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πήραν μέρος πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), καθώς και βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» και «Αυτοδιάθεση». Ο πρόεδρος της ένωσης βετεράνων του πρώην UCK, Τζαβίτ Γιασάρι, δήλωσε ότι όλοι εκείνοι που αγωνίστηκαν στο Κουμάνοβο για τα δικαιώματα των συμπατριωτών τους είναι ήρωες. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης υποστηρίζουν ότι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο έγιναν στο όνομα της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας για τους Αλβανούς και ότι με τη διαμαρτυρία τους αυτή επιθυμούν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την τύχη των κρατούμενων συγγενών τους.

Το Κουμάνοβο υπήρξε και κατά το παρελθόν επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ αλβανοφώνων και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ. Η αιματηρή σύρραξη του 2001 τερματίστηκε χάρη στη μεσολάβηση της Δύσης και την εκχώρηση ενισχυμένων δικαιωμάτων στους αλβανόφωνους από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Οι αλβανόφωνοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ, που ανέρχεται στα 2.100.000. Το Κόσοβο, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 90% του πληθυσμού, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή