Κατασκευάζουν υπόγειους τάφους στην Ιερουσαλήμ

Κατασκευάζουν υπόγειους τάφους στην Ιερουσαλήμ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η γη της Ιερουσαλήμ είναι η επιθυμητή τελευταία κατοικία κάθε Εβραίου. Δυστυχώς, όμως, τα κοιμητήρια της Ιερής Πόλης δεν θα έχουν σε λίγο καιρό τη δυνατότητα να υποδεχθούν νέες σορούς. Ετσι, ισραηλινό γραφείο τελετών συνασπίσθηκε με καινοτόμο κατασκευαστική εταιρεία, για τη διάνοιξη σήραγγας, κάτω από γειτονικό λόφο, με σκοπό τη δημιουργία ευρύχωρης νεκρόπολης, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Washington Post».

Το πρώτο στάδιο κατασκευής των νέων αυτών κατακομβών θα περιλαμβάνει χώρο ταφής 22.000 σορών σε κρύπτες, οι οποίες θα είναι χτισμένες σε ευρύ δίκτυο διασταυρούμενων διαδρόμων, κάτω από το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ιερουσαλήμ, το Χαρ Χαμενουτσότ.

Το σχέδιο, κόστους 50 εκατ. δολαρίων, εγκαινίασε τις εργασίες του πριν από λίγους μήνες, ενώ η χρηματοδότηση προήλθε από την προπώληση τάφων, κυρίως σε Εβραίους της διασποράς.

Το κοιμητήριο Χαρ Χαμενουτσότ (Ορος της Αναπαύσεως), το μεγαλύτερο της πόλης, άνοιξε το 1951 και καλύπτει λόφο της Δυτικής Ιερουσαλήμ. «Χρειαζόμαστε τη γη για τους ζωντανούς και όχι για τους νεκρούς», λέει ο Ανανίας Σαχάρ, διευθυντής του συνεταιρισμού που κατασκευάζει την υπόγεια νεκρόπολη και οραματίσθηκε την καινοτόμο αυτή μέθοδο πριν από 25 χρόνια.

Η επιλογή υπόγειων χώρων ταφής σημαίνει την άρση κάθε περιορισμού χώρου, όπως δείχνει και η ιστορική εμπειρία στο Παρίσι, στις κατακόμβες του οποίου βρίσκονται περισσότερες από 6 εκατ. σοροί από τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια, μέχρι και τον ύστερο Μεσαίωνα. Οι ρωμαϊκές κατακόμβες, οι οποίες σκάφτηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ., «φιλοξενούν» τα οστά ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Οταν οι σήραγγες και οι κρύπτες του Χαρ Χαμενουτσότ ολοκληρωθούν, οι συγγενείς θα μπορούν να συνοδεύουν τους εκλιπόντες υπό τον ήχο απαλής μουσικής, κάτω από διακριτικό φωτισμό. Οι διάδρομοι θα είναι επενδεδυμένοι με γρανίτη ή μάρμαρο και ο κλιματισμός θα φροντίζει για την ανανέωση του αέρα.

«Το μέλλον βρίσκεται κάτω από τη γη. Αυτός είναι ο εξυπνότερος τρόπος για την ορθολογική εκμετάλλευση του χώρου. Τα αρχικά σχέδια αφορούν την κατασκευή 22.000 κρυπτών σε επτά χρόνια, ενώ αργότερα θα συνεχίσουμε την εκσκαφή ολοένα και πιο βαθιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαχάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή