Το Μπέλφαστ στη ζώνη υψηλού κινδύνου

Το Μπέλφαστ στη ζώνη υψηλού κινδύνου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Μπέλφαστ είναι η πόλη της Ευρώπης που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft, που συλλέγει στοιχεία για ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες.

Στη 400ή θέση της κατάταξης αυτής βρίσκεται το Λονδίνο, παρά τον αυξημένο δείκτη επιφυλακής, καθώς η βρετανική πρωτεύουσα δεν έχει υποστεί τρομοκρατική επίθεση από το 2005. Στην 97η θέση έχει ανέβει το Παρίσι, εξαιτίας των επιθέσεων του Ιανουαρίου εναντίον του Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου Hyper Kasher. «Το επίπεδο κινδύνου στο Παρίσι είναι ενδεικτικό ευρύτερης τάσης στις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, του Καναδά και της Αυστραλίας, τα αστικά κέντρα των οποίων αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης από κάθε άλλο σημείο», αναφέρει η έκθεση της Verisk Maplecroft. Αρκετές μεγαλουπόλεις της Αφρικής θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», όπως το Ναϊρόμπι και το Λάγος.

Η πρώτη θέση του Μπέλφαστ αντικατοπτρίζει, επίσης, τις επιλογές του Λονδίνου σε θέματα ασφαλείας. Τον Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του στρατού επιχειρούν στη Βόρεια Ιρλανδία, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου του Πραγματικού IRA.

Ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε πως 60 άνδρες του Ειδικού Αναγνωριστικού Συντάγματος (SRR) επιχειρούν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, ενόψει της επετείου των 100 ετών από την εξέγερση του Πάσχα του 1916.

Η επίλεκτη μονάδα SRR είχε εμπλακεί στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Λονδίνο, η οποία είχε οδηγήσει στον θάνατο του Βραζιλιάνου Ζαν-Σαρλ ντε Μενέζες. Ο 27χρονος Ντε Μενέζες είχε δεχθεί αδίκως τα πυρά αστυνομικών το 2005. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή