Στο φως έγγραφα από εξέγερση εγκλείστων στις ΗΠΑ, το 1971

Στο φως έγγραφα από εξέγερση εγκλείστων στις ΗΠΑ, το 1971

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σαράντα και πλέον χρόνια μετά την αιματηρότερη εξέγερση φυλακισμένων στις ΗΠΑ, έγγραφα έρχονται στο φως, στα οποία αυτόπτες μάρτυρες –όπως μέλη της εθνοφρουράς και ιατρός– αποκαλύπτουν ότι οι στασιαστές κρατούμενοι υπέστησαν ομαδικούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, μετά την ανακατάληψη της φυλακής «Ατικα» από τις αρχές.

Η εξέγερση των 1.300 καταδίκων ξέσπασε στις 9/9/1971, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στη φυλακή, όπου στεγάζονταν τρεις φορές περισσότεροι κρατούμενοι απ’ ό,τι προβλεπόταν. Ο συντηρητικός κυβερνήτης Ροκφέλερ αρνήθηκε πεισματικά να επισκεφθεί τη φυλακή και να ακούσει τα αιτήματα των στασιαστών, διατάζοντας την εθνοφρουρά να προχωρήσει σε επιχείρηση ανακατάληψης στις 13/9, παρά την ύπαρξη ομήρων. Η επιχείρηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα αιματηρή, με 29 κρατούμενους και 10 ομήρους να βρίσκουν τον θάνατο.

Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν χθες αποδεικνύουν ότι η εθνοφρουρά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε όργιο εκδικητικής βίας, εις βάρος των κρατουμένων, μετά την ανακατάληψη των εγκαταστάσεων. «Μέλος της εθνοφρουράς, που προσέφερε πρώτες βοήθειες, κατέθεσε ότι είδε συναδέλφους του να σκίζουν επιδέσμους από τραυματίες κρατούμενους, να πετούν άλλους από φορεία, να κλωτσούν τραυματίες στην κοιλιά και να υποχρεώνουν άλλους να περνούν ανάμεσα από διάδρομο φρουρών, που τους ξυλοκοπούσαν», αναφέρει η έκθεση. Ιατρός κατέθεσε ότι είδε κρατούμενους με βαριά τραύματα στον πρωκτό, που δεν προέρχονταν από πυροβόλα όπλα. Αργότερα, διαπίστωσε ότι είχαν βιασθεί με σπασμένα μπουκάλια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή