Εισβολή Ισπανών «Αγανακτισμένων»

Εισβολή Ισπανών «Αγανακτισμένων»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ριζική αλλαγή» στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας κάνουν λόγο τα διεθνή και ισπανικά ΜΜΕ ύστερα από τη βαριά ήττα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τη δυναμική εισβολή των «Αγανακτισμένων», ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, με τις υποψήφιες που υποστηρίχθηκαν από το νεοπαγές αριστερό κόμμα Podemos και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να καταλάβουν τη δημαρχία σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος του νέου κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, αν και υπολείπεται των ποσοστών που του έδιναν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo υποδέχθηκε τα εκλογικά αποτελέσματα με τον τίτλο «Πολιτική αλλαγή σε βάρος του Λαϊκού Κόμματος». Στο κύριο άρθρο εκτιμάται ότι «το ισπανικό πολιτικό τοπίο εισήλθε σε νέα φάση», λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, και ότι το Λαϊκό Κόμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι «κινδυνεύει να μην επιβιώσει, εάν εγκλωβιστεί στο απαρχαιωμένο επιχείρημα περί οικονομικής αναγέννησης».

Παρότι διατήρησε, με μικρή διαφορά έναντι των Σοσιαλιστών, την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές, το κυβερνών κόμμα είδε την εκλογική του επιρροή να συρρικνώνεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των προηγούμενων εκλογών, για να περιοριστεί στο 27%. Αθροιστικά, τα δύο κόμματα που κυβερνούν την Ισπανία από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο συγκέντρωσαν μόλις το 52% των ψήφων. Η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα τέσσερα χρόνια προγραμμάτων λιτότητας και περικοπής κοινωνικών δαπανών, η μαζική ανεργία που αγγίζει το 24% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, το κύμα εξώσεων λόγω «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και η ενδημική διαφθορά θεωρούνται οι κυριότερες αιτίες της μεταστροφής.

«Θα ήταν απατηλό να ερμηνεύσουμε αυτό που συνέβη ως μια προαναγγελθείσα επανάσταση, αλλά θα ήταν, επίσης, σφάλμα να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ισχυρό μήνυμα αλλαγής που εκπέμπουν αυτά τα αποτελέσματα», σχολίαζε η κεντροαριστερή El Pais.

Δύο γυναικεία πρόσωπα έκλεψαν την παράσταση της αναμέτρησης. Η 41χρονη ακτιβίστρια κατά των εξώσεων Αντα Κολάου νίκησε στις δημοτικές εκλογές της Βαρκελώνης και φιλοδοξεί να αναδειχθεί δήμαρχος, εφόσον υποστηριχθεί από άλλες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Η δεύτερη γυναίκα που ξεχώρισε ήταν η ηλικίας 71 ετών Μανουέλα Καρμένα, η οποία αναδείχθηκε δεύτερη, με μικρή διαφορά, στις δημοτικές εκλογές της Μαδρίτης. Ενδέχεται, ωστόσο, να εκλεγεί δήμαρχος, εάν καταφέρει να οικοδομήσει τις απαιτούμενες συμμαχίες. Η Καρμένα υποστηρίχθηκε από το Podemos και προέρχεται από τους λεγόμενους yayo flauta, τους ηλικιωμένους που έλαβαν μέρος στα συλλαλητήρια των «Αγανακτισμένων», με αιχμή τις περικοπές στο σύστημα Υγείας.

«Τα αποτελέσματα στις δύο μεγάλες πόλεις ήταν το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα των πολιτικών και κοινωνικών μετασχηματισμών που υφίσταται η χώρα», εκτιμούσε η El Mundo. Παρόμοια ήταν η εκτίμηση του ηγέτη του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου κατέλαβε την τρίτη θέση σε πολλές περιφερειακές εκλογές.

Για «αριστερή στροφή στην Ισπανία» έκανε λόγο και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ ταυτόσημος ήταν ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο διερωτάτο εάν επαναληφθεί στην Ισπανία το σενάριο της Ελλάδας. Ωστόσο, η εφημερίδα κλίνει προς την αρνητική απάντηση, σημειώνοντας ότι το Podemos έχει μετατοπιστεί σε μετριοπαθέστερες θέσεις και ότι δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει παρά μόνο σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή