Επικίνδυνη πόλωση στην Τουρκία

Επικίνδυνη πόλωση στην Τουρκία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της πόλωσης που ήδη χαρακτηρίζει την πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου προκάλεσε το νέο κρούσμα βίας, με στόχο, αυτή τη φορά, υποψήφια του ισχυρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Η ηλικίας 51 ετών δικηγόρος Ελί Ντογάν Τουρκμέν, υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στα πόδια χθες το πρωί, καθ’ οδόν προς πρόγευμα εργασίας με επιχειρηματίες, στα Αδανα. Η υποψήφια του κεμαλικού κόμματος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχε διαμετακομισθεί, καθώς τα τραύματά της δεν ενέπνεαν ανησυχία, ενώ οι δράστες διέφυγαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο. Ο κυβερνήτης Αδάνων, Μουσταφά Μπουγιούκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχε η επίθεση πολιτικά κίνητρα και έκανε λόγο για πιθανή διένεξη μεταξύ της Τουρκμέν και πρώην πελάτη της.

Παρ’ όλα αυτά, οι ανησυχίες παραμένουν, καθώς δεν επρόκειτο για το πρώτο κρούσμα βίας κατά την προεκλογική περίοδο. Το περασμένο Σάββατο, ο Ραμαζάν Ντεμίρ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μαχαιρώθηκε στο στομάχι από δύο μεθυσμένους αντιπάλους της κυβέρνησης, και πάλι στα Αδανα. Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα, δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον γραφείων του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP στα Αδανα και στη Μερσίνα προκάλεσαν τον τραυματισμό έξι ατόμων.

Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία, το 2002, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να συμμετάσχει άμεσα, καθώς έχει αναλάβει, από τον περασμένο Αύγουστο, καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκει τον τρόπο να πρωταγωνιστεί στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, από την οποία θα κριθεί αν το κόμμα του εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να υλοποιήσει τον διακαή πόθο του: την αναθεώρηση του συντάγματος, που θα θεσπίσει προεδρικό σύστημα.

Αργά προχθές το βράδυ, ο Ερντογάν προχώρησε σε σκληρή επίθεση εναντίον ενός απομακρυσμένου, γεωγραφικά, εχθρού: των New York Times. Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε αυστηρά την αμερικανική εφημερίδα, η οποία τον είχε κατηγορήσει ότι δημιουργεί ατμόσφαιρα εκφοβισμού στον χώρο της ενημέρωσης, εν όψει των εκλογών. «Ποιος είσαι εσύ; Είσαι εφημερίδα και οφείλεις να περιοριστείς στον ρόλο σου», δήλωσε στη διάρκεια συμποσίου, χαρακτηρίζοντας «ανήθικο» σχετικό κύριο άρθρο των New York Times και υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με «ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας».

Αφορμή για τις επικρίσεις της αμερικανικής εφημερίδας είχαν σταθεί οι επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον της τουρκικής Hurriyet για την κάλυψη της πρόσφατης καταδίκης σε θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από δικαστήριο του Καΐρου. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hurriyet, «Θανατική ποινή με 52% των ψήφων», θεωρήθηκε από τον Ερντογάν ως έμμεση απειλή εναντίον της ζωής του, καθώς και ο ίδιος, όπως και ο Μόρσι, είχε εκλεγεί πρόεδρος με το εν λόγω ποσοστό.

Χθες, ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα νέο αεροδρόμιο στην πόλη Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακαρί, προπυργίου της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων, ΡΚΚ. Προ των εγκαινίων ξέσπασαν ταραχές μεταξύ 50 κουκουλοφόρων και αστυνομικών.

Στο μεταξύ, και δεύτερη δημοσκόπηση μέσα σε λίγες ημέρες κατέδειξε ότι το ΑΚΡ κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και να μείνει μακριά από την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με έρευνα της Sonar, το ΑΚΡ λαμβάνει 41% έναντι 26% του CHP και 10,4% του HDP, που εισέρχεται οριακά στη Βουλή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή