Εξ αριστερών πρόκληση για τη Χίλαρι Κλίντον

Εξ αριστερών πρόκληση για τη Χίλαρι Κλίντον

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΡΛΙΓΚΤΟΝ, ΒΕΡΜΟΝΤ. Ο 73χρονος ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της εκστρατείας του για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Το πρόγραμμα του Σάντερς είναι πολύ πιο ριζοσπαστικό από αυτό που προτιμά το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, αλλά η εκστρατεία του εγείρει μεγάλο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ οι υποστηρικτές του έχουν ήδη συγκεντρώσει προς όφελός του 4 εκατ. δολάρια.

Το ποσό αυτό, το οποίο προήλθε από μικρές δωρεές και όχι από ακριβά δείπνα για εκλεκτούς, όπως συμβαίνει συνήθως, είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν συγκεντρώσει πολλοί από τους διεκδικητές του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Ηρθε η ώρα για μια πολιτική επανάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντερς σε πλήθος υποστηρικτών στο Μπέρλιγκτον του Βερμόντ, το απόγευμα της Τρίτης. «Σήμερα λέμε φτάνει. Αυτό το μεγάλο έθνος ανήκει σε όλο τον λαό και όχι μόνο σε μερικούς εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους.Οχι απλώς θα πολεμήσω για να προστατέψω τις εργαζόμενες οικογένειες σε αυτήν τη χώρα, αλλά θα χτίσουμε όλοι μαζί ένα κίνημα για να πάρουμε πίσω τη χώρα».

Ο Σάντερς προτείνει τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων με συντελεστή 90%, όπως την εποχή του κάθε άλλο παρά σοσιαλιστή προέδρου Αϊζενχάουερ. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στις ΗΠΑ δεν ξεπερνά το 39%, ενώ οι ανισότητες διευρύνονται διαρκώς.

«Ζούμε στην πλουσιότερη χώρα στην παγκόσμια ιστορία. Αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία για τους περισσότερους από εμάς. Το ζήτημα του πλούτου και της ανισότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του καιρού μας κι εμείς θα το αντιμετωπίσουμε. Κάτι πάει πολύ στραβά, όταν το πλουσιότερο 0,1% κατέχει τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο 90% και όταν το 99% όλου του νέου εισοδήματος πηγαίνει στο πλουσιότερο 1%», σημείωσε ο Σάντερς, υπογραμμίζοντας ότι η μεσαία τάξη στη χώρα δέχεται δραματικές πιέσεις. «Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται, παρά την έκρηξη της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας», πρόσθεσε.

Οι αμοιβές εργαζομένων

Ο Σάντερς χαρακτηρίζει τον ισχύοντα κατώτατο μισθό «μισθό πείνας» και υποστηρίζει την κατοχύρωση των  αμειβόμενων αδειών για όλους τους εργαζομένους, όπως ισχύει στις περισσότερες ανεπτυγμένες  χώρες.  Τάσσεται υπέρ της επιβολής φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ώστε να καταργηθούν τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Στον τομέα των φαρμάκων ζητάει την κατάργηση των πατεντών και την αντικατάστασή τους με έπαθλα καινοτομίας, ώστε να υπάρχουν μεν οικονομικά κίνητρα για την καινοτομία, αλλά να πάψει η αποκλειστική εκμετάλλευση των νέων φαρμάκων που ανεβάζει το κόστος τους.

Ο Σάντερς αποφάσισε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, αν και δεν ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και παρόλο που η βασική διεκδικήτρια, Χίλαρι Κλίντον, έχει κινητοποιήσει γιγάντιο μηχανισμό και προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 60% έναντι 15% του Σάντερς.

Η πρόκληση για τον Σάντερς, τον μακροβιότερο εν ενεργεία γερουσιαστή, είναι να γίνει πιο γνωστός έξω από τα σύνορα της πολιτείας του, του προοδευτικού Βερμόντ, και να δημιουργήσει ένα κίνημα γύρω από την υποψηφιότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή