Νέα γαλλική αντίληψη αστυνόμευσης

Νέα γαλλική αντίληψη αστυνόμευσης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σχέδιο ενίσχυσης της αστυνόμευσης και καταπολέμησης της εγκληματικότητας στο Παρίσι παρουσίασε χθες η γαλλική κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Το Παρίσι, πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με περισσότερους από 30 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, γίνεται έτσι αποδέκτης των καινοτόμων μέτρων, τα οποία εκπονήθηκαν ήδη από το 2013, αλλά θα εφαρμοστούν φέτος για πρώτη φορά στην πλήρη διάστασή τους.

Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι οι προτάσεις αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις αστυνομικές δράσεις, καθώς επινοήθηκαν σε συνεργασία με ξενοδόχους, εστιάτορες και επαγγελματίες του τουρισμού, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αστυνομική παρουσία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα ακόμη και των περιθωριακών στοιχείων, όπως των αστέγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Παρά τις δηλωμένες του ευαισθησίες, όμως, το σχέδιο αποσκοπεί πρώτα και κύρια στη διασφάλιση πιθανών στόχων, όπως οι εμβληματικοί τόποι της πρωτεύουσας, οι πρεσβείες και τα σημεία συγκέντρωσης πλήθους τουριστών.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο λόφος της Μονμάρτρης, τα Ηλύσια Πεδία, το Τροκαντερό και το Πεδίο του Αρεως, τα μουσεία του Λούβρου και των Βασιλικών Ανακτόρων, η Παναγία των Παρισίων, το Καρτιέ Λατέν και η Οπερα.

Συνδρομή από Ρουμάνους

Εκτός από τις μεικτές περιπολίες Γάλλων αστυνομικών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ενστόλους, δημοτικούς αστυνομικούς και μέλη των ομάδων αντιμετώπισης της εγκληματικότητας με πολιτική περιβολή, Ρουμάνοι αστυνομικοί, μετατεθειμένοι στο Παρίσι από το Βουκουρέστι, θα περιπολούν στο πλευρό Γάλλων συναδέλφων τους. Οι Ρουμάνοι αστυνομικοί θα έχουν ως αποστολή τον εντοπισμό Ρομά συμπατριωτών τους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους δρόμους της πόλης, ως μικροπωλητές και κάποιες φορές ως πορτοφολάδες.

Πρωταρχικός στόχος των περιπόλων δεν θα είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη και ενημέρωση πιθανών παραβατών για τις επιπτώσεις που έχουν οι παράνομες πράξεις.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης θα απευθύνεται και στους επισκέπτες, με φυλλάδια να έχουν τυπωθεί σε 10 γλώσσες. Τα φυλλάδια θα προειδοποιούν τους τουρίστες για τις συνηθέστερες απάτες δρόμου, όπως ο «παπάς», η κλοπή πορτοφολιών από αμελώς κλεισμένες τσάντες, καθώς και οι κλοπές κινητών τηλεφώνων ή κοσμημάτων. Οποιος τουρίστας σταθεί άτυχος και πέσει θύμα κλοπής ή απάτης, δεν θα χρειάζεται εφεξής να μεταβαίνει σε αστυνομικό τμήμα για να καταθέτει μήνυση. Η διαδικασία αυτή θα μπορεί να γίνει μέσω ταχυδρομείου, χάρη σε έντυπο που το θύμα θα μπορεί να βρει στο Διαδίκτυο ή να προμηθευθεί από ένστολο αστυνομικό, από το ξενοδοχείο του ή ακόμη και από μεγάλα καταστήματα.

Ειδικό τμήμα της εισαγγελίας του Παρισιού έχει ήδη αναλάβει την προώθηση υποθέσεων, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, επισπεύδοντας την απονομή δικαιοσύνης σε περιπτώσεις όπου τα θύματα είναι επισκέπτες λίγων ημερών. Η πιλοτική λειτουργία του παραπάνω προγράμματος από πέρυσι το καλοκαίρι απέδειξε ήδη την αξία του. Το 2014, οι κλοπές με βίαιες μεθόδους μειώθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στα Ηλύσια Πεδία, η μείωση των κρουσμάτων ήταν της τάξεως του 28%. Πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τη Μονμάρτρη, όπου οι κλοπές με θύματα τουρίστες μειώθηκαν το 2014 κατά 36,84% σε σχέση με το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή