ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΧΟ: «Το 90% των χημικών όπλων παγκοσμίως έχει καταστραφεί»

oacho-to-90-ton-chimikon-oplon-pagkosmios-echei-katastrafei-2085615

Σχεδόν το 90% των δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο έχουν καταστραφεί, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα του για την εξάλειψή τους.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο: να απαλλάξουμε τον κόσμο από τα χημικά όπλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, ο Τούρκος διπλωμάτης Αχμέτ Ουζουμτζού.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ, ο Πίτερ Σόουζακ, είπε ότι έχουν καταστραφεί περίπου 63.000 τόνοι χημικών όπλων που προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι 1.300 τόνοι των χημικών όπλων της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε πάνω σε ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το MV Cape Ray.

«Η διαδικασία καταστροφής των αμερικανικών και ρωσικών αποθεμάτων που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είναι σε καλό δρόμο και θα ολοκληρωθεί, αντίστοιχα, πριν από το τέλος του 2023 και του 2020», πρόσθεσε ο Οργανισμός.