Οι «impresentabili» στο φως πριν από τις ιταλικές εκλογές

Οι «impresentabili» στο φως πριν από τις ιταλικές εκλογές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αναμεμειγμένος σε μια συζήτηση που θα ήθελε να αποφύγει βρίσκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, λίγες ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Η κοινοβουλευτική επιτροπή για την καταπολέμηση της μαφίας αναμένεται σήμερα να δημοσιεύσει τη λίστα των «impresentabili», ήτοι των «μη δυνάμενων να παρουσιαστούν ως υποψήφιοι», στους οποίους ενδέχεται να περιλαμβάνονται υποψήφιοι του σοσιαλιστικού κόμματος για την αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της Καμπανίας.

Ο ίδιος ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Βιτσέντσο ντε Λούκα, ενδέχεται να μην μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του, σε περίπτωση εκλογής, λόγω της καταδίκης του για διαφθορά στην ανάθεση κατασκευής αποτεφρωτή απορριμμάτων όσο ήταν δήμαρχος του Σαλέρνο. Πιθανό σενάριο, σε περίπτωση νίκης του, είναι να ορίσει αντιπεριφερειάρχη και να παραιτηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτηθεί επανάληψη εκλογών, ενδεχόμενο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Η υποψηφιότητα του Ντε Λούκα έχει προξενήσει την έντονη αντίδραση του Ναπολιτάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια κατήγγειλε το σύστημα μαφίας-πολιτικής της περιοχής και τώρα ζει εξόριστος υπό αστυνομική προστασία. «Στο Δημοκρατικό Κόμμα και στις λίστες του βλέπουμε όλο το σύστημα από τα Γόμορρα», είπε ο Σαβιάνο. «Το δημοκρατικό κόμμα στη νότια Ιταλία δεν είχε καμιά πρόθεση να διακόψει την παράδοση που λέει ότι στρέφεται κανείς στους πολιτικούς για να βρει δουλειά, κρεβάτι σε νοσοκομείο κ.τ.λ.».

Λάβρος εναντίον της υποψηφιότητας Ντε Λούκα εμφανίστηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα: «Αν εμείς, η κεντροαριστερά, αρχίσουμε να λειτουργούμε με δυο μέτρα και δυο σταθμά, σύντομα ο κόσμος θα μας εγκαταλείψει και θα πει ότι έχει δίκιο ο Μπέπε Γκρίλο. Αν ο Μπερλουσκόνι είχε ως υποψήφιο για την Καμπανία έναν άνθρωπο σαν τον Ντε Λούκα, το δημοκρατικό κόμμα θα είχε βγει στους δρόμους». Αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα στην Καμπανία και τη Λιγουρία, ενώ η κεντροδεξιά αναμένεται να διατηρήσει το Βένετο και η κεντροαριστερά να κερδίσει τέσσερις άλλες περιφέρειες. Το ερώτημα για τον Ματέο Ρέντσι είναι πόση υποστήριξη θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, καθώς και οι «αντάρτες» του δημοκρατικού κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή