Δημόσια συγγνώμη των Μεθοδιστών για ειδεχθείς πράξεις

Δημόσια συγγνώμη των Μεθοδιστών για ειδεχθείς πράξεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επίσημη συγγνώμη ζήτησε η Εκκλησία των Μεθοδιστών της Βρετανίας για την αποτυχία της να προστατεύσει παιδιά και ενηλίκους, μετά την έρευνα που έφερε στο φως σχεδόν 2.000 κρούσματα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από τη δεκαετία του 1950 έως και τις ημέρες μας.

Η Εκκλησία, η οποία δημοσιοποίησε το πόρισμα της έρευνας χθες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιθυμεί να είναι ειλικρινής σε ό,τι αφορά το παρελθόν της, ώστε να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη προστασία των μελών της στο μέλλον.

Ο γενικός γραμματέας της Εκκλησίας, αιδεσιμότατος Μάρτιν Ατκινς, είπε: «Εκ μέρους της Εκκλησίας των Μεθοδιστών στη Βρετανία, θέλω να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη για την αποτυχία μας να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα παιδιά, τους νέους και τους ενηλίκους από σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν στα χέρια ορισμένων μελών. Τα κρούσματα αυτά θα μείνουν ως ανεξίτηλο στίγμα ντροπής και πόνου για την Εκκλησία μας».

Η έρευνα, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια, εξέτασε κάθε αρχειοθετημένο από την Εκκλησία κρούσμα. Η επικεφαλής της έρευνας, Τζέιν Στέισι, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης προστασίας ανηλίκων Barnardo, μίλησε με μέλη του κλήρου των Μεθοδιστών και πιστούς, αναζητώντας στοιχεία τα οποία δεν είχαν καταγραφεί σε πρακτικά συνεδριάσεων ή έγγραφα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, 26% των κρουσμάτων κακοποίησης είχαν ως δράστη ιερέα ή υπάλληλο ενοριών.

Σε μία περίπτωση, θύμα κακοποίησης περιέγραψε πώς ιερέας απηύθυνε άσεμνες προτάσεις σε ανηλίκους, μέσω Facebook. Σε άλλη περίπτωση, ομάδα παιδιών από αφρικανική χώρα καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιεραπόστολο της Εκκλησίας στη χώρα τους. Τα παιδιά αυτά, τα οποία έχουν σήμερα ενηλικιωθεί, έχουν ήδη καταθέσει αγωγή στα βρετανικά δικαστήρια.

«Οι πελάτες μου χρειάστηκαν 30 χρόνια για να καταφέρουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν όσα υπέστησαν. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά που η φήμη ενός θεσμού προηγείται της αξιοπρέπειας των θυμάτων», τόνισε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή