Περιοδεία Κάμερον και νομοσχέδιο για δημοψήφισμα

Περιοδεία Κάμερον και νομοσχέδιο για δημοψήφισμα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά του 62ου Λόγου του Θρόνου, που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 63 ετών βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ, βρέθηκε το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει το πρώτο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από το 1975. Καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ξεκινά την περιοδεία του στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, για να παρουσιάσει το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο, το νομοσχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, ανώτατα στελέχη των Βρετανών Συντηρητικών προειδοποίησαν τον Κάμερον να εγκαταλείψει τη «βαθιά προσβλητική» απειλή που εξαπέλυσε για την απόσυρση της βρετανικής αποστολής από την ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν επιθυμεί να κερδίσει υποστήριξη για την απόπειρα ανάκλησης της νομοθετικής πράξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θέσπισε η Βρετανία, το 1998. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε στον Λόγο του Θρόνου ότι η αντικατάσταση της νομοθετικής πράξης έχει «παγώσει», ενώ σημαντικές προσωπικότητες του κυβερνώντος κόμματος έχουν ζητήσει την επανεξέταση της πρότασης, η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι και ανέφερε ότι εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν χορηγήσει το δικαίωμα βέτο στη Βρετανία, τότε η κυβέρνηση θα υπέβαλε την αποχώρηση της χώρας από τη συνδιάσκεψη.

Πίστωση χρόνου

Η υπουργός Εργασίας, Πρίτι Πάτελ, σχολίασε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ώστε να γίνει η διαδικασία «κατάλληλα». Σύμφωνα με ανώτατο μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για αλλαγή στάσης, εφόσον χρειάζεται η ευρεία υποστήριξη των Συντηρητικών, για να ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Ο Κάμερον μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μία «ανταρσία» στο εσωτερικό του κόμματός του εάν δεν εγκαταλείψει την απειλή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αρνητική στάση απέναντι στην αντικατάσταση της νομοθετικής πράξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει κρατήσει και η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία υποστήριξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της για μια τέτοια προσπάθεια. Η κεντρική διοίκηση της Μεγάλης Βρετανίας είναι υποχρεωμένη να ζητεί τη συγκατάθεση των αποκεντρωμένων διοικήσεων της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας, σε περιπτώσεις που νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν το σύνολο της επικράτειας. Λόγω του ανεξάρτητου νομικού συστήματος της Σκωτίας, η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί απέναντι σε ένα σημαντικό εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση Κάμερον έχει σχεδιάσει την ψήφιση συνολικά 26 νέων νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν τη φορολογία και τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό σύστημα και τη δωρεάν φροντίδα των παιδιών. «Δεν θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να περιορισθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών ως προς τα φορολογικά ζητήματα με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο λόρδος Νάιτζελ Λόσον, επιφανές στέλεχος των Συντηρητικών. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι οικονομικές περιστάσεις στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο και τα δημόσια έξοδα πρέπει να χρηματοδοτηθούν», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Radio 4 του BBC. «Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε για εκλογικούς λόγους, όχι για λόγους καλής διακυβέρνησης», κατέληξε.

Ανάμεσα στα βασικά νομοσχέδια που αναφέρθηκαν κατά τον «Λόγο του θρόνου» ήταν η κατάργηση της φορολογίας εισοδήματος για όσους εργάζονται τριάντα ώρες την εβδομάδα και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, η μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, που θα προσφέρει στους Αγγλους βουλευτές μεγαλύτερη αυτονομία για τη θέσπιση νόμων που αφορούν μόνο την Αγγλία, η θέσπιση νόμων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και η μεταρρύθμιση των νόμων σχετικά με τις απεργίες. Ο πρωθυπουργός, Κάμερον, εξέφρασε την άποψη ότι το νομοθετικό του πρόγραμμα θα δίνει σε όλους, ανεξάρτητα από το πού κατοικούν, την ευκαιρία σε μια καλή εκπαίδευση, μια αξιοπρεπή εργασία, ένα σπίτι και την ηρεμία που συνοδεύει τη δυνατότητα να συντηρεί κανείς την οικογένειά του με τη σιγουριά μιας ασφαλούς συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή