Καχυποψία της Δύσης έναντι του Νετανιάχου

Καχυποψία της Δύσης έναντι του Νετανιάχου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τακτική σκωτσέζικου ντους εφαρμόζει ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προσπαθεί να εξευμενίσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εμφανίζοντας διαλλακτικό πρόσωπο με προτάσεις έναρξης συνομιλιών με τους Παλαιστινίους για το μέλλον των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τις οποίες έρχονται ωστόσο να ακυρώσουν οι επιθετικές δηλώσεις μελών του υπουργικού του συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, η εκτόξευση μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ισραηλινής αεροπορίας, που βομβάρδισε στόχους στη Γάζα, χωρίς να προκαλέσει μεν θύματα, αποδεικνύοντας δε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε επιβουλή με σκληρά μέσα.

Ιδιαίτερη καχυποψία στους Παλαιστινίους, αλλά και στους δυτικούς παρατηρητές, προκαλούν ορισμένες επιλογές του Νετανιάχου για το υπουργικό του συμβούλιο.

Η 36χρονη υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Τσίπι Χοτόβελι, είναι μία τέτοια περίπτωση. Η Χοτόβελι, που είναι ουσιαστικά υπουργός καθώς το χαρτοφυλάκιο διατήρησε για τον εαυτό του ο ίδιος ο Νετανιάχου, είναι δηλωμένη οπαδός του ισραηλινού μεγαλοϊδεατισμού.

«Αυτή η γη είναι δική μας. Ολη δική μας. Δεν ήρθαμε εδώ για να απολογούμαστε για την παρουσία μας», είπε η υφυπουργός την περασμένη Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Χοτόβελι συνέχισε: «Ο Δημιουργός πήρε τη γη αυτή από τους Παλαιστινίους και την έδωσε σε εμάς. Θα απαιτήσω από τους ηγέτες του κόσμου να ανακηρύξουν το Ισραήλ εθνικό εβραϊκό κράτος και αναμένω από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να οικοδομεί κατοικίες για Εβραίους σε κάθε σημείο της γης αυτής».

Η Χοτόβελι, που είναι η μοναδική ορθόδοξη Εβραία βουλευτής της Κνέσετ, προέρχεται από την πτέρυγα του «Νέου Λικούντ», που εκπροσωπεί ακροδεξιές τάσεις. Η πτέρυγα αυτή, η επιρροή της οποίας ενισχύεται διαρκώς όπως φάνηκε στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, έχει επιβάλει τις θέσεις της.

Η επιλογή Ερντάν

Αλλη μία αμφιλεγόμενη επιλογή του Νετανιάχου αποτελεί ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες ως υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου, ως εμπνευστής προγράμματος απέλασης αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία και το Σουδάν στη Ρουάντα, έναντι αμοιβής με αποδέκτη την κυβέρνηση του Κιγκάλι.

Ο Ερντάν, επίσης, ως υπουργός Ενέργειας το 2012, είχε προτείνει τον ενεργειακό αποκλεισμό της Γάζας, καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν αξίζει «να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα». Την ίδια χρονιά, ο σημερινός υπουργός Ασφαλείας είχε συνταχθεί με ακραία μερίδα του Λικούντ, που ζητούσε την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ, ενώ το 2014 πρότεινε επανειλημμένα την ενίσχυση της οικοδόμησης εποικισμών ως μέθοδο στρατηγικής πίεσης και κατάληψης εδαφών.

Τα σημάδια που απέστειλε ο Νετανιάχου με τους διορισμούς του αυτούς, δεν μπορεί παρά να συντελέσουν τη συνέχεια της έντασης στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή