Συνέχεια ερευνών στον ποταμό Γιανγκτσέ

Συνέχεια ερευνών στον ποταμό Γιανγκτσέ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 370 επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου, το οποίο αναποδογύρισε στον ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα, τη Δευτέρα, αγνοούνται με τις ελπίδες για την εύρεση επιζώντων να μειώνονται δραματικά. Το πλοίο πραγματοποιούσε ενδεκαήμερο ταξίδι από την πόλη Ναντζίνγκ στην πόλη Τσονγκίνγκ. Σύμφωνα με την κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία, η περιοχή χτυπήθηκε από τυφώνες – ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στην Κίνα, αλλά θεωρείται σπάνιο. Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από το «Αστρο της Ανατολής».

Στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν συνολικά 456 άτομα, από τα οποία έχουν διασωθεί μόλις 14 μαζί με τον καπετάνιο και ορισμένα μέλη του πληρώματος. Οι δύτες κατόρθωσαν να εντοπίσουν τις σορούς 75 νεκρών, ενώ οι συγγενείς των αγνοουμένων από τις κοντινές πόλεις Ναντζίνγκ και Σούζου κάλεσαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τη φυσική τους παρουσία στην όχθη του Γιανγκτσέ. Ορισμένοι συγγενείς εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το δυστύχημα, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες αποτελούν μέλη του πληρώματος. Ο καπετάνιος και o αρχιμηχανικός κρατούνται από την αστυνομία για ανάκριση.

Μία κινεζική εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί στο πλοίο τον περασμένο μήνα στην Τσονγκίνγκ, αλλά πρόσθεσε ότι το «Αστρο της Ανατολής» είχε ελεγχθεί το 2013 για κάποια βλάβη από τη Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Ναντζίνγκ. Τα επίσημα έγγραφα δεν αναφέρουν ποια ήταν ακριβώς η βλάβη, όμως διευκρινίζουν ότι η αντίστοιχη υπηρεσία της Τσονγκίνγκ είχε γνώση. Οι κάτοικοι της περιοχής, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να ευθύνονται για τη ναυτική καταστροφή. Ενας ξεναγός που επιβίωσε του ναυαγίου σχολίασε στο κρατικό πρακτορείο Σινχουά ότι η βροχόπτωση ήταν σφοδρή και ότι νερά έμπαιναν από τα παράθυρα του πλοίου.

Τα κρατικά τηλεοπτικά μέσα έδειξαν τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να επιβλέπει την επιχείρηση διάσωσης και να υποκλίνεται μπροστά σε δύο σορούς που ανασύρθηκαν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Κίνας, Σου Τσενγκουάνγκ, τόνισε πως «παρά το μέγεθος της δουλειάς, η σωτηρία των επιβατών είναι προτεραιότητα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή