ΚΟΣΜΟΣ

Ελλάδα και Ουκρανία στο επίκεντρο της Συνόδου της G7

obamamerkel
g7makrini
g7igetesss
15406283
15406855

Η κρίση σε Ελλάδα και Ουκρανία φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στις Βαυαρικές Αλπεις στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της G7. 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ γνωστοποίησε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν για το ελληνικό ζήτημα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Δείτε τι είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου:

«Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατασταση στην παγκόσμια οικονομία μιλήσαμε και για την Ελλάδα. Μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε στο σημείο όπου όλες οι χώρες της G-7 θα έχουν οικονομική ανάπτυξη – αυτό είναι μια καλή είδηση. Εδώ τέθηκε και το θέμα "Ελλάδα". Ο κ. Ολάντ και εγώ ενημερώσαμε για το τελευταίο τηλεφώνημά μας με τον κ. Τσίπρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις. Ήμασταν όλοι της άποψης ότι, έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετό δρόμο. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος. Προϋποθέσεις από τη μία πλευρά και αλληλεγγύη από την άλλη, πάνε μαζί. Και αυτό, όπως το βλέπω, βρήκε σήμερα και την υποστήριξη των μη Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ARD της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Πριν την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε, την απογοήτευσή του για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή και κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για στρέβλωση των προτάσεων των διεθνών πιστωτών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία.

Δείτε τι είπαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ:

Αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα από την Σύνοδο G7

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησαν σήμερα ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Μόσχα να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν την έναρξη της Συνόδου στη Γερμανία δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις απειλές του εξτρεμισμού αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, στην γερμανική ατζέντα προβλέπεται ότι θα συζητήθούν θέματα σχετικά με την παγκόσμια υγεία, από τον ιό Έμπολα μέχρι αντιβιοτικά και τροπικές ασθένειες.

«Τις επόμενες δύο ημέρες θα συζητήσουμε για το κοινό μας μέλλον, την παγκόσμια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, καθώς και το πώς η Ε.Ε. θα παραμείνει ισχυρή σφυρηλατώντας νέες εμπορικές συνεργασίες στον Ατλαντικό, αλλά και για το πως θα “απαντήσουμε” στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και για το πώς θα καταπολεμήσουμε τις απειλές του εξτρεμισμού αλλά και της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «σε όλα αυτά τα ζητήματα είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με την Αγκελα Μέρκελ».

Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν επίσης το ζήτημα της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μία διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και την επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή εντός του έτους.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «φίλη-χώρα και σημαντικό εταίρο» παρά τις περιστασιακές διαστάσεις απόψεων.

«Αν και είναι αλήθεια ότι μερικές φορές έχουμε διαφορετική άποψη, παρόλα αυτά οι ΗΠΑ είναι “φίλος”, εταίρος με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά», είπε η Αγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, ότι η μόνη πιθανή συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα αφορά την ενίσχυσή τους.

«Πρόθεσή μου είναι σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της G7 σχετικά με την πολιτική των κυρώσεων. Επομένως επιτρέψτε μου να αναφέρω ξεκάθαρα, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ότι αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή τους», είπε ο Τουσκ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, ουσιαστικά δηλαδή θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση γι αυτό.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη προκειμένου να διατηρηθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας παρά τον όποιο αντίκτυπο είχαν αυτές στην ΕΕ και κάλεσε τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη (G7) να στείλουν στη Μόσχα ένα αυστηρό μήνυμα σχετικά με την ουκρανική κρίση.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη», είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.

«Οι (κυρώσεις) έχουν αντίκτυπο σε όλες τις χώρες. Αλλά η Βρετανία δεν έχει επιτρέψει την υπεροχή της στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να εμποδίσει την απόφαση για αυστηρή απάντηση στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επιθετικότητα και θεωρώ ότι ούτε οι άλλες χώρες θα πρέπει να το πράξουν».

Ομπάμα σε Κάμερον: Να παραμείνει η Βρετανία μέλος της Ε.Ε.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα προέτρεψε τη Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της θετικής επιρροής που ασκεί η ηγεσία της στην Ένωση αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Ευελπιστούμε ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο των επτά ισχυρότερων οικονομιών.