Δύσκολη η αυριανή μέρα για το AKP

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το βράδυ στον πρόεδρο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται, ωστόσο, να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της Εθνοσυνέλευσης. Οπως αναμενόταν, ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Νταβούτογλου να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, κλίμα έντασης μοιάζει να καλλιεργείται στην κατά πλειοψηφία κουρδική Νοτιοανατολική Τουρκία, με τον επικεφαλής ισλαμικής οργάνωσης αρωγής και δύο ακόμη μέλη να βρίσκουν χθες τον θάνατο, ύστερα από συμπλοκή στην είσοδο των γραφείων τους στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι Κούρδοι ισλαμιστές θεωρούνται προσκείμενοι στο καθεστώς της Αγκυρας από τους συμπατριώτες τους, ενώ οι δράστες πιθανολογείται ότι ανήκουν σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, η οποία στηρίζει τον αγώνα ανεξαρτησίας του ΡΚΚ. Το περιστατικό δεν μοιάζει, ωστόσο, να επηρεάζει το κλίμα ευφορίας, το οποίο διακατέχει τους Κούρδους σε όλη την Τουρκία, με αφορμή την πολύ καλή εμφάνιση του αριστερού φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στις κάλπες την Κυριακή.

Μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τις φιλοδοξίες του για υπερεξουσίες να βυθίζονται μαζί με τη χαμένη αυτοδυναμία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού μοιάζει αναπόφευκτος, ενώ βέβαιη είναι, επίσης, και η συμμετοχή του AKP στην κυβέρνηση», είπε χθες ανώτατο στέλεχος του φιλο-ισλαμικού κόμματος, το οποίο προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Νταβούτογλου και της ηγεσίας του AKP, καθώς και των ηγετών των άλλων κομμάτων, μπορεί να διαρκέσουν ακόμα πολλές εβδομάδες.

Οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν διευκολύνουν το έργο του πρωθυπουργού. Πέρυσι, κατά την κορύφωση των αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς στελεχών του AKP, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούσαν ενορχηστρωμένη προσπάθεια ανατροπής του, χαρακτηρίζοντας τους αντιπάλους του «τρομοκράτες» και «προδότες, ενωμένους σε συμμαχία του κακού».

Παρότι το AKP θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς εταίρο, σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας, όλοι θεωρούν βέβαιο ότι η ηγεσία του κόμματος θα αποπειραθεί να επιτύχει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μία τέτοια διαπραγμάτευση δεν θα είναι, όμως, απλή υπόθεση, καθώς ο Μπαχτσελί έχει καταδικάσει δημόσια τις φιλοδοξίες του προέδρου Ερντογάν για συγκέντρωση εξουσιών. Την ίδια στιγμή, η εκλογική βάση του MHP ουδέποτε θα αποδεχόταν τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους αυτονομιστές, που αποτελούν μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ερντογάν.

Σχεδόν απίθανη πρέπει, επίσης, να θεωρείται η συνεργασία του Νταβούτογλου με το δεύτερο σε έδρες κόμμα της Εθνοσυνέλευσης, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει, όμως, τα δύο κόμματα, με το CHP να στηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και το AKP να στηρίζεται εκλογικά στη μεγάλη μερίδα ευσεβών μουσουλμάνων, καθιστά σχεδόν αδύνατη μία τέτοια συνεργασία. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το κεμαλικό κόμμα και τους υποστηρικτές μιας κοσμικής Τουρκίας για τα δεινά, τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση του AKP απέκλεισε ήδη ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος έχοντας ξεπεράσει το όριο του 10% των ψήφων, βρίσκεται πλέον στην Εθνοσυνέλευση.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT