Ιαπωνικές αντιδικίες για σεξουαλική δουλεία

Ιαπωνικές αντιδικίες για σεξουαλική δουλεία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Την επιτακτική ανάγκη η Ιαπωνία να αναγνωρίσει την αλήθεια για το σύστημα σεξουαλικής δουλείας, το οποίο επέβαλε στις κατεχόμενες χώρες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπογράμμισε χθες ο πρώην υπουργός Γιοχέι Κόνο, καλώντας τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να προβεί σε επίσημη συγγνώμη.

Ο κ. Κόνο, ως υπουργός και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της συγκεκριμένης χώρας, είχε εκφράσει ιστορική συγγνώμη το 1993, για την υποδούλωση περισσότερων από 200.000 γυναικών από πολλές ασιατικές χώρες, χαρακτηρίζοντας την πολιτική αυτή «ανεξίτηλο στίγμα της ιαπωνικής ιστορίας».

«Στις σχέσεις μας με τη Νότια Κορέα και την Κίνα, οφείλουμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Η άρνηση των γεγονότων, η αδυναμία μας να αποδεχθούμε όσα έγιναν ή οι δηλώσεις του είδους ότι δεν πειράζει, αφού και άλλοι έπραξαν τα ίδια, στιγματίζουν την τιμή της Ιαπωνίας και του λαού της», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Κόνο.

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού αποτελούν προσπάθεια άσκησης πίεσης στον εθνικιστή πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για τα 70χρονα από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φέτος τον Αύγουστο.

Ο κ. Αμπε έχει αφήσει να εννοηθεί πως οι δηλώσεις του αυτές θα εξευμενίσουν τις ασιατικές χώρες που υπέφεραν από την ιαπωνική κατοχή.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αμπε είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αν και συμφωνεί με την έκφραση συγγνώμης προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν θεωρεί ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή