Αλλαγή στρατηγικής της Ουάσιγκτον στο Ιράκ

Αλλαγή στρατηγικής της Ουάσιγκτον στο Ιράκ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε μια μείζονος σημασίας αλλαγή προτεραιοτήτων σχετικά με τον πόλεμο κατά του ISIS στο Ιράκ, η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική βάση στην επαρχία Ανμπάρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και να στείλει άλλους 450 Αμερικανούς στρατιωτικούς για την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πρωτεύουσα της επαρχίας, την πόλη Ραμάντι. Τις σχετικές αποφάσεις ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Η αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής υπήρξε προϊόν έντονων και πολύμηνων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον. Για μεγάλο διάστημα, ο αμερικανικός σχεδιασμός του αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» έθετε ως πρώτο στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, η άλωση του Ραμάντι, τον προηγούμενο μήνα, έγειρε την πλάστιγγα στην πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα που υποστηρίζουν ένα άλλο σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η ανακατάληψη του Ραμάντι έρχεται σε πρώτη μοίρα, για να ακολουθήσει μια παρατεταμένη εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης, κάτι που τοποθετείται στο 2016.

Τα πρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται να φτάσουν στο Ιράκ αυτό το καλοκαίρι. Βασική αποστολή τους θα είναι η εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και μαχητών σουνιτικών φυλών που θα πολεμήσουν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού. Η δυτική επαρχία Ανμπάρ, η οποία συνορεύει με την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία –το Ραμάντι απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη– και κατοικείται κυρίως από σουνίτες. Τα πρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα θα εγκατασταθούν στο Αλ Τακαντούμ, ιρακινή βάση κοντά στην πόλη Χαμπανίγια, όπου θα αναλάβουν το έργο της εκπαίδευσης. Σήμερα, οι Αμερικανοί διατηρούν περίπου 3.100 στρατιώτες στο Ιράκ, με καθήκοντα την ασφάλεια των αμερικανικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού τους, όπως επίσης και την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού.

Η υπό τον στρατηγό Λόιντ Οστιν κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στη δικαιοδοσία της οποίας περιλαμβάνεται το Ιράκ, είχε την άποψη ότι η απελευθέρωση της Μοσούλης, πρωτεύουσας της επαρχίας Νινευή, θα έπρεπε να αποτελέσει τον πρώτο αποφασιστικής σημασίας στρατηγικό στόχο της εκστρατείας. Αντίθετα, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμειναν ότι η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί, σε πρώτη φάση, προς τα δυτικά, στην επαρχία Ανμπάρ. Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο επικρατούσε η πρώτη άποψη, όπως έδειξε η δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Ντέμπσι, ότι το Ραμάντι δεν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο, η άλωση της πόλης τον Μάιο απέδειξε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» αντί να χάνει διαρκώς έδαφος, όπως διαβεβαίωνε η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, στην πραγματικότητα αντεπιτίθεται και απειλεί. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπαντί, έθεσε την ανακατάληψη της πόλης στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του. Ολα αυτά έπαιξαν ουσιώδη ρόλο στην αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή