Μετράει απώλειες ο Ματέο Ρέντσι

Μετράει απώλειες ο Ματέο Ρέντσι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΝΕΤΙΑ. Η ιταλική Κεντροαριστερά έχασε την Κυριακή τη δημαρχία της Βενετίας για πρώτη φορά μετά την καθιέρωση της απευθείας εκλογής δημάρχων, το 1993. Η νίκη του Λουίτζι Μπρουνιάρο, υποστηριζόμενου από τη Λέγκα του Βορρά, τη Φόρτσα Ιτάλια και τους Αδελφούς της Ιταλίας, αποτελεί ηχηρό ράπισμα για το κόμμα του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

«Η πτώση της Βενετίας δεν είναι απλά σοβαρό πλήγμα για την Κεντροαριστερά. Είναι ένδειξη μιας βαθιάς και πρωτοφανούς αναδιάταξης στον πολιτικό χάρτη της χώρας», σχολίασε ο Αλντο Κατσούλο στην «Κοριέρε ντελά Σέρα». «Επί σχεδόν 70 έτη, οι Ιταλοί ψήφιζαν πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο. Αλλαζαν τα κόμματα και οι αρχηγοί, αλλά οι συσχετισμοί δύναμης ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά παρέμεναν ουσιαστικά ίδιοι. Παραδείγματος χάρη, το 2008, το Δημοκρατικό Κόμμα του Βελτρόνι πήρε ουσιαστικά τα ίδια ποσοστά στα ίδια μέρη που είχε πάρει και το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μπερλιγκουέρ», σημείωσε ο αρθρογράφος. Είναι η πρώτη φορά που προπύργια της Κεντροαριστεράς στον ιταλικό Βορρά, όπως το Τορίνο, η Γένοβα και η Βενετία, άλλαξαν όχθη.

Πέρα από τις ευρύτερες τάσεις όμως, υπάρχουν και οι συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες στην περίπτωση της Βενετίας συνοψίζονται σε μία λέξη: «σκάνδαλα». Τα σοβαρά κρούσματα διαφθοράς που παρατηρήθηκαν στον Δήμο της Βενετίας σε σχέση με αναθέσεις μεγάλων έργων, προεξάρχοντος του φαραωνικού αντιπλημμυρικού έργου «Μωυσής», προξένησαν σημαντική ζημιά στην Κεντροαριστερά. Η υποψηφιότητα ενός άφθαρτου από τα σκάνδαλα εισαγγελέα, του Φελίτσε Κασόν, του επέτρεψε μεν να κερδίσει τον πρώτο γύρο, αλλά όχι και τον δεύτερο, στον οποίο απέσπασε 46%, αντί 53% του επιχειρηματία Μπρουνιάρο.

Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, το κυβερνών κόμμα του Ματέο Ρέντσι επικράτησε σε πέντε από τις επτά περιφέρειες, αλλά το συνολικό ποσοστό ψήφων που απέσπασε περιορίστηκε σχεδόν στο μισό του θριαμβευτικού 41% των περυσινών ευρωεκλογών.

«O Ρέντσι έχει ακόμα την μπάλα στο γήπεδό του», σημείωσε ο Κατσούλο, για να συνεχίσει: «Αλλά πια δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο τίποτα και πουθενά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή