Ναπολέων: μια φανατισμένη στρατιωτική ιδιοφυΐα

Ναπολέων: μια φανατισμένη στρατιωτική ιδιοφυΐα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσια χρόνια μετά τη μάχη του Βατερλώ, ο Ναπολέων δέχεται ακόμη την οργισμένη επίθεση της Βρετανίας, όπου θεωρείται εδώ και δύο αιώνες μια φανατισμένη στρατιωτική ιδιοφυΐα του βεληνεκούς του Στάλιν και του Χίτλερ. Η μορφή του Γάλλου αυτοκράτορα των επαναστατών και βασιλοκτόνων συνεχίζει να τρομοκρατεί τους γείτονες στην άλλη άκρη της Μάγχης δύο εκατονταετίες μετά τον θάνατό του στο νησί της Αγίας Ελένης, όπως σχολιάζει ο Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Aντριου Ρόμπερτς. «Οι μητέρες παλαιότερα έλεγαν στα παιδιά τους να ησυχάσουν γιατί διαφορετικά θα έρθει να τα πάρει ο Μπόνι (Βοναπάρτης)», είπε ο ίδιος.

Η συγγραφή μιας 900σέλιδης βιογραφίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από τον Ρόμπερτς με τίτλο «Μέγας Ναπολέων» («Napoleon, the Great») προκάλεσε σίγουρα αίσθηση στην πατρίδα του. Οι περισσότεροι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι ο τίτλος «Μέγας» δεν αρμόζει στον «μικροκαμωμένο Μπόνι», τον οποίο συνεχίζουν να περιγελούν για το μικρό του ανάστημα και τη δίψα του για πόλεμο. Στη γενική διαπόμπευση του Ναπολέοντα προστέθηκε προσφάτως η «αποκάλυψη» του βρετανικού καναλιού Channel 4 ότι το αυτοκρατορικό πέος είχε μέγεθος 3,8 εκατοστά. «Η στιγμή που ήρθε στην εξουσία ήταν άτυχης, αφού συνέπεσε με την ανάδειξη των δύο μεγαλύτερων πολιτικών γελοιογράφων που έχουν υπάρξει ποτέ στη Βρετανία, τους Τζέιμς Γκίλρεϊ και Τόμας Ρόουλαντσον», σημείωσε ο Ρόμπερτς. «Πάντοτε κατόρθωναν να τον απεικονίζουν ως έναν μικρόσωμο άνθρωπο σαν νάνο, αλλά τελείως αιμοσταγή», συμπλήρωσε, σχολιάζοντας τα έργα των δύο γελοιογράφων, τα οποία εκτίθενται σήμερα σε έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. «Επειδή τον φοβούνταν έπρεπε να τον υποτιμούν και να τον κάνουν να μοιάζει λιγότερο τρομακτικός», εξήγησε η Σίλα Ο’ Κόνελ, επιμελήτρια της έκθεσης.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Αντριου Ρόμπερτς, οι Βρετανοί διατηρούν μια απαρχαιωμένη αντίληψη για τον Ναπολέοντα, η οποία διαμορφώθηκε εξαιτίας της προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων. Η εικόνα του τερατώδους δικτάτορα έχει εδραιωθεί στη Βρετανία, με μόνη εξαίρεση τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος είχε περιγράψει τον Γάλλο στρατιωτικό ως τον «μεγαλύτερο άνθρωπο της δράσης μετά τον Ιούλιο Καίσαρα». Ο Ρόμπερτς θεωρεί ότι ο Ναπολέων ήταν όντως αδίστακτος, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο ενός ολοκληρωτικού πολέμου που διήρκεσε 22 χρόνια.

Είτε ήρωας είτε τύραννος, ο Ναπολέων έχει αποτελέσει αντικείμενο για τη συγγραφή χιλιάδων βιβλίων. Υστερα από όλες αυτές τις αναλύσεις, είναι άξια απορίας, για τον Ρόμπερτς, η προσπάθεια ορισμένων να τον συγκρίνουν με τον Σαντάμ Χουσεΐν και τον Μουαμάρ Καντάφι ή τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Στάλιν. «Οχι απλά ήταν ένας εκπληκτικός στρατηγός, αλλά υπήρξε και η κεφαλή του κράτους, μια μορφή μεγαλύτερη και από τον Γουέλινγκτον», σχολίασε η Εβελιν Γουεμπ-Κάρτερ, πρόεδρος του «Βατερλώ 200» που διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη, στη βρετανική πλευρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT